Logo vierklank.nl
 Op het glunderende gezicht van lijsttrekker Anne Brommersma van GroenLinks is de blijdschap over het goede resultaat af te lezen.
Op het glunderende gezicht van lijsttrekker Anne Brommersma van GroenLinks is de blijdschap over het goede resultaat af te lezen. (Foto: Henk van de Bunt)
Politiek

VVD weer grootste partij in de raad

Bij de verkiezingen in de gemeente De Bilt hebben drie partijen winst geboekt. Groen-Links gaat van 2 naar 4 zetels, de VVD gaat van 4 naar 5 en Forza komt met 2 zetels in de raad. D66 verloor 2 zetels en komt op 4, Beter De Bilt behoudt de 3 zetels die de partij in de oude raad had sinds het vertrek van Schlamich uit de fractie. Bilts Belang en de SP verloren elk een zetel en komen met 1 zetel in de nieuwe raad. Het CDA behoudt de 3 zetels en ook de PvdA (2), SGP (1) en CU (1) blijven in zetelaantal gelijk.

door Guus Geebel

Het opkomstpercentage was 65,98%, nagenoeg gelijk aan dat bij de raadsverkiezingen in 2014. Het stembureau op Jagtlust had met 86,57% de hoogste opkomst. Het bureau bij woonstichting SSW het laagste met 40,99%. Er zijn 220.023 geldige stemmen uitgebracht en de kiesdeler voor een volle zetel is 814,9. Om met voorkeur te worden gekozen zijn 204 stemmen nodig, een kwart van de kiesdeler. De officiële uitslag is vastgelegd in het Proces-verbaal verkiezingsuitslag. Er zijn geen onregelmatigheden of incidenten geweest.

De definitieve zetelverdeling wijkt niet af van de voorlopige uitslag van 21 maart. Wel werd door voorkeurstemmen bij enkele partijen de lijstvolgorde veranderd. Bij de VVD zijn Christiaan van Nispen tot Sevenaer met 242 en Henric de Jong Schouwenburg met 223 stemmen met voorkeur gekozen. Hierdoor werden Enny Doornenbal en Kees Lelivelt van hun plaats op de lijst verdrongen. Bij Beter De Bilt kreeg Ebbe Rost van Tonningen 531 en Connie Brouwer 231 stemmen. Pim van de Veerdonk komt hierdoor niet in de raad. Bij de PvdA kreeg Gija Schoor 224 stemmen, genoeg om met voorkeur in de raad te komen. Zij ziet echter van haar zetel af waardoor Erik van Esterik zijn plaats in de raad weer gaat innemen. Gija Schoor stond op de kandidatenlijst van de PvdA op nummer 4. Op donderdag 29 maart worden de nieuwe raadsleden geïnstalleerd.

Meer berichten