Logo vierklank.nl
 Murtada Al Hariri staat rechts naast het bord voor de klas waar Nederlandse les wordt gegeven aan Syrische statushouders. Links naast het bord docent Hans van der Lugt.
Murtada Al Hariri staat rechts naast het bord voor de klas waar Nederlandse les wordt gegeven aan Syrische statushouders. Links naast het bord docent Hans van der Lugt.
Algemeen

Murtada Al Hariri ondersteunt landgenoten met taalcursussen

Het ondersteunen van landgenoten, die net als hij en zijn vrouw uit Syrië zijn gevlucht, is voor Murtada Al Hariri een missie geworden. Het niet machtig zijn van de taal is een grote handicap voor statushouders en ook problematisch voor de inburgering. Murtada doet zijn uiterste best zijn landgenoten hierbij te helpen.

door Kees Diepeveen

Sinds 2011 was de situatie in Syrië niet meer veilig voor de toen 29 jarige Murtada en zijn vrouw. Het was bekend, dat de docent Engels aan de Universiteit tegen het regime was. Hij moest ook in dienst wat hij beslist niet wilde. Met zijn vrouw is hij gevlucht naar Libië. Daar is het stel twee jaar geweest, maar ook daar was de situatie gevaarlijk. In een bootje is hij de Middellandse Zee overgestoken naar het Italiaanse Lampedusa, op doorreis naar Frankrijk en België om in 2015 in Nederland aan te komen in AZC Ter Apel. Van daaruit naar de AZC's in Uithuizen(NH), Putten en Doetinchem alwaar Murtada Al Hariri en zijn vrouw een verblijfsvergunning kregen. Vervolgens ging de reis naar AZC Zeist. Daar kwam het bericht dat er een woning beschikbaar was in Bilthoven.

Taalcoach
Inmiddels woont het gezin Al Hariri 2,5 jaar in Bilthoven en is uitgebreid met een zoon en een dochter. Murtada kwam in Bilthoven in contact met Paula Nijman van het Steunpunt Vluchtelingen De Bilt. Daar werd hem taalcoach Michelle van Weegen toegewezen die Syrische statushouders begeleidt als taalcoach. Michelle: 'Wat opviel is dat Murtada erg gemotiveerd was om goed Nederlands te leren spreken. Hij volgt lessen aan de taalschool De Harmonie in Utrecht en doet het daar goed'. Murtada: 'Ik studeer nu voor staatsexamen B2, dat is examen doen op Havo-niveau. Daarna wil ik wanneer er plaats is instromen op HBO level om mijn studie Engels weer op te pakken. Mijn Syrische diploma's zijn hier niet geldig'.

Arabische schrift
Zijn inzet en goede resultaten bleven bij Taalschool De Harmonie ook niet onopgemerkt. Hem werd gevraagd coördinator te worden om taalcursussen voor meerdere afdelingen te gaan verzorgen. Daar had hij al wat stages voor gelopen in verschillende plaatsen. Murtada: 'Dat wilde ik graag en ben met Michelle in De Bilt gaan rondkijken voor geschikte locaties'. Michelle: 'Uiteindelijk heeft Murtada het zelf geregeld. Hij heeft een ruimte gevonden in De Oude Winkel aan de Waterweg in De Bilt. Deze ruimte heeft De Harmonie gehuurd en is nu officieel een dependance van de Taalschool. Hier wordt nu een cursus gegeven voor statushouders op A1 niveau door twee Nederlandse docenten. Dat zijn mensen die de lagere school hebben gehad in Syrië. Murtada vult aan: 'Ik wil ook een tweede groep formeren voor een cursus Alfabetisering. Dit voor mensen die alleen het Arabische schrift kennen en het Nederlandse alfabet moeten leren'.    

Vrijwilliger
Murtada komt veel met landgenoten in aanraking omdat hij ook één dag vrijwilliger is als tolk. Hij kent inmiddels veel mensen uit Syrië en verwijst ze naar de school. De meeste statushouders gaan de cursussen volgen. Murtada: 'Ik ben erg enthousiast over Nederland en zie hier mijn toekomst. Het is een veilig land met fijne mensen. De situatie in Syrië is te ondoorzichtig. De wederopbouw zal heel lang gaan duren. Ik wil hier mijn diploma's halen en mijn toekomst opbouwen in Nederland'.  

Meer berichten