Logo vierklank.nl
Algemeen

Paasnummer Klooster over nieuw begin na tegenslag

 De cover van het magazine.
De cover van het magazine.

Kun je opnieuw beginnen in het leven als je je partner verliest, als je je baan kwijtraakt, wanneer je niet gelukkig op je werk bent, wanneer je worstelt met depressiviteit of wanneer je na een hersenbloeding alles weer moet leren? Die vraag staat centraal in het Paasnummer van het kwartaaltijdschrift Klooster! Die ligt deze week in de boekhandel, met aangrijpende verhalen van bekende en minder bekende Nederlanders die hun inspiratie voor deze dilemma's in het bestaan uit het kloosterleven halen.

door Henk van de Bunt

Maartensdijker Leo Fijen is hoofdredacteur van Klooster! en vertelt het verhaal van een man die met zijn vrouw altijd bij een klooster woonde en voor de gezondheid van zijn partner verhuisde. 'Hij woonde nog geen drie maanden op hun nieuwe adres of zij overleed geheel onverwacht. Daar zat hij, in zijn nieuwe huis, maar zonder zijn vrouw. Om vrede in zijn hart te ervaren zocht hij de stilte van het klooster op. En om het verdriet een plek te geven vond hij troost bij de kruisweg van Jezus', aldus hoofdredacteur Fijen.

Opstaan uit verdriet
En zo zijn er meer voorbeelden volgens Fijen. 'Een domineesechtpaar had het klooster in Drachten overgenomen. De predikant stierf drie jaar geleden tijdens de dienst op Witte Donderdag. Zijn vrouw stond er van het ene op het andere moment alleen voor en vertrouwde er toen op dat de religieuzen die altijd in het klooster gewoond hadden haar droegen in het gebed. Ze is door deze zwarte periode gekomen en draait nu als vrouw alleen dit klooster als het spirituele centrum van Friesland. Eigenlijk is dit een verhaal dat past in deze tijd naar Pasen toe', vertelt Fijen want mensen staan op uit hun verdriet, uit hun depressiviteit, uit hun leven zonder perspectief.

Nooit alleen
Treffende illustratie is daarvan ook het verhaal van Antoine Bodar. Hij spreekt vrijuit over zijn droef gemoed dat hem telkens weer parten speelt. Hij kan daarmee leven omdat hij geregeld het gebedsleven zoekt in kloosters. Zo weet hij zich gesteund door God, in zijn moeilijkste uren. Dat is misschien wel het gemeenschappelijke in alle verhalen van dit magazine: mensen die leven in verbondenheid met kloosters en abdijen zijn nooit alleen, want ze leven in verbondenheid met God die het leven wil en niet de dood.

Fotoreportages
Natuurlijk zijn er in dit kwartaalblad ook prachtige fotoreportages over het stille begin van de dag in abdijen, over jonge mensen die voor dit monastieke bestaan kiezen en over oude religieuzen die ook op 93-jarige leeftijd nog op de hometrainer zitten. Klooster is bij de boekhandel te koop.

Lezersactie
Voor lezers van de Vierklank is er een aantal exemplaren beschikbaar gesteld. Om hiervoor in aanmerking te komen stuurt u een mail naar info@vierklank.nl met in het onderwerp Klooster! De exemplaren worden onder de inzenders verloot.

Meer berichten