Burgemeester Sjoerd Potters zit midden tussen zijn interviewers op de tribunetrap.
Burgemeester Sjoerd Potters zit midden tussen zijn interviewers op de tribunetrap.

Ambtsketen is een soort uniform voor burgemeesters

Algemeen Algemeen

Burgemeester Sjoerd Potters wordt geïnterviewd

Vrijdag 9 maart ontvingen de leerlingen van de Nijepoort-basis-school in Groenekan burgemeester Sjoerd Potters op bezoek; hij wilde de nieuwe school weleens goed bekijken en ook vragen beantwoorden over de gemeenteraadsverkiezingen, die vandaag in het gehele land worden gehouden.

De eerste vraag ging al direct over de dag na de verkiezingen: 'Hoe worden wethouders gekozen?' Potters: 'Bij de gemeenteraadsverkiezingen kiest De Bilt 27 raadsleden. Maar er is ook een dagelijks bestuur nodig. Uit en door de gekozen raadsleden worden daarom wethouders gekozen. Er zijn nu vier wethouders in De Bilt. Alles wat jullie buiten zien betekent werk voor de gemeente: de bomen en planten, de lantaarnpalen, gebouwen en wegen'.

Stemmen
'Hoe gaat dat stemmen?' Sjoerd Potters: 'Overal zijn stembureaus, vaak op loopafstand. Dat is een luxe: in andere landen moeten mensen soms een dag lopen om hun stem uit te kunnen brengen. Stemmen doe je altijd alleen, je mag niet samen in een hokje. Stemmen doen we met stemformulieren. Veel kinderen gaan mee met hun ouders naar het stembureau'. Op de vraag , op welke partij de burgemeester stemt en 'Welke partij hoopt u dat er gaat winnen?' : 'Ik heb geen voorkeur, ik hoop wel dat het partijen zijn die mooie dingen willen realiseren in de gemeente en dat de partijen er snel uit zijn welke coalitie (samenwerkende partijen) de gemeente gaat besturen. Als er nu niemand komt stemmen, moeten we deze verkiezingen ongeldig verklaren en opnieuw verkiezingen gaan houden'.

Burgemeester
Potters vertelde altijd al burgemeester te willen worden: 'Eigenlijk wel, ik wilde altijd wat goeds doen voor de samenleving. Als ik geen burgemeester was geworden was ik - denk ik Tweede Kamerlid gebleven. Of archeoloog en dan opgravingen in Egypte gaan doen'. Op de vraag 'Wat heeft u om uw nek?' antwoordde Potters 'Een ambtsketen; een soort uniform voor een burgemeester. Deze is heel zwaar, want hij gemaakt van zilver. Vaak ben ik als burgemeester in functie netjes gekleed. Het rijkswapen van de Nederlandse leeuw hangt ook aan de ketting, alle burgemeesters hebben dat wapen aan hun ketting hangen'. 'Wat heeft u gestudeerd om burgemeester te kunnen worden'? 'Je hoeft niet gestudeerd te hebben om burgemeester te worden, maar ik heb rechten gestudeerd in Tilburg'.

Druk
'Is het een hele drukke baan om burgemeester te zijn?' Sjoerd Potters daarover: 'Ik werk ongeveer 60 uur per week, vaak ben ik pas om elf uur 's avonds klaar. En vaak werk ik ook nog in het weekend. Ik heb heel veel afspraken met mensen thuis, maar ook met andere burgemeesters, met de commissaris van de koningin, etc. Ik kan dus ook geen teamsport doen. Op woensdagavond en vrijdagavond probeer ik altijd thuis te zijn. Hard werken is prima. Hectiek ook: 'Een Burgemeester houdt altijd wel van een goede crisis'.

Huisdieren en kinderen
'Heeft u ook huisdieren?' 'Ja, ik heb twee poezen'. 'Heeft u ook kinderen?' 'Nee, ik heb geen kinderen, maar ik heb samen met mijn partner een pleegzoon Thomas (14), die vangen we één keer in de twee weken een weekend op. Thomas woont alleen met z'n moeder. Mijn partner en ik vinden het heel leuk'. 'Wat vind je het minst leuk aan burgemeester zijn?' 'Wat ik niet zo leuk vind, is dat ik af en toe een momentje voor mezelf wil. Mensen vragen altijd dingen aan mij en verwachten dat ik altijd vrolijk en aanspreekbaar ben'. 'Heeft u een chauffeur?' 'Nee, ik ga meestal met m'n eigen auto en soms bel ik een taxi of brengt een collega me weg'. 'Kunt u wel ziek zijn, als burgemeester?' 'Als ik ziek ben neemt de locoburgemeester mijn telefoon over. Als er dan iets gebeurt dan is hij of zij tijdelijk de burgemeester'. 'Heeft u ook vakantie?' 'Ja, ik heb 3 à 4 weken vakantie. Dan geef ik mijn telefoon aan de locoburgemeester. Als er dan iets gebeurt dan is hij of zij tijdelijk de burgemeester'.

Over Groenekan
'Komt er nog een supermarkt in Groenekan?' 'Eigenlijk zouden we dat best wel willen, maar de vraag is of een supermarkt voldoende boodschappen kan verkopen in een klein dorp als Groenekan om geld te kunnen verdienen. 'Wat gebeurt er met de krakers, die nu in de oude locaties van de Nijepoortschool zitten? Gaan jullie die laten zitten? 'We hebben aangifte gedaan bij de politie, want kraken is illegaal. Wat ze doen kan eigenlijk niet. De gemeente is nu gesprek met de krakers of het wel brandveilig is e.d. Maar het is nu nog niet duidelijk wat er met de panden en de krakers gaat gebeuren. [HvdB]

Burgemeester Sjoerd Potters aan het werk tijdens de gemeenteraadsvergadering van 15 maart.