Het Vinkenplein is nu nog als parkeerplaats in gebruik.
Het Vinkenplein is nu nog als parkeerplaats in gebruik.

Vervolg raadsvergadering 22 februari

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

De wegens tijdsoverschrijding geschorste gemeenteraadsvergadering van 22 februari werd op 15 maart voortgezet. Als Gast van de Raad had Beter De Bilt Peter Spaans uitgenodigd.

Afval-inzamelbeleid
In een motie ingediend door PvdA en VVD wordt gevraagd in april en mei bewonersbijeenkomsten over het nieuwe afval-inzamelbeleid te organiseren. De motie krijgt geen steun van de raad. Op Bilts Belang na hebben alle fracties in september 2016 ingestemd met het verduurzamen van de afvalinzameling. Christiaan van Nispen tot Sevenaer (VVD) noemt het een goed plan maar slecht uitgevoerd en wil temporiseren. Erik van Esterik (PvdA) vraagt ook aandacht voor een avondopenstelling van de milieustraat. Wethouder Anne Brommersma zegt dat uitstel geen optie is en ontraadt de motie. 'We hebben heel veel aan voorlichting gedaan, een afvalbraderie en enquêtes gehouden, met wijkraden gesproken en drie varianten voorgelegd. Voor een mogelijke avondopenstelling van de milieustraat gaat een bedrijf in mei enquêtes houden zodat we voor de zomer weten of er behoefte aan is.'

Parkeren Bilthoven
Fractie Schlamilch (Forza) en de SGP vragen in een motie het college de zorgen van ondernemers over de bereikbaarheid van Bilthoven Centrum mee te wegen en geen besluit te nemen over het voorontwerp Vinkenplein voordat er duidelijkheid is over de invulling van de 950 parkeerplaatsen. De motie wordt na hoofdelijke stemming met 18 tegen 8 stemmen aangenomen. Johan Slootweg (SGP) wil weten hoe het zit met de tijdelijkheid van de 140 parkeerplaatsen op de driehoek. Jette Muijsson (Beter De Bilt) wil rekening houden met de ondernemers, maar geen uitstel van het besluit over het voorontwerp Vinkenplein. Michiel van Weele (D66) sluit zich daarbij aan en dient ook een motie in die hij in de tweede termijn intrekt. Wethouder Hans Mieras noemt beide moties overbodig. 'Er is op 12 maart overleg geweest met het bestuur van de winkeliersvereniging. Het gesprek sloot aan bij de thema's van de moties.' Over de cijfers: 'Wij hebben samen met de winkeliers gekeken naar de parkeeropgave in 2020. Over het aantal van 950 plaatsen is overeenstemming, de pijn zit in de verdeling over het gebied. Op de driehoek rekenen we op 150 parkeerplaatsen in 2020, ervan uitgaande dat het programma waarvoor 70 parkeerplaatsen nodig zijn is gerealiseerd. Dan blijven er 80 plaatsen vrij om het Vinkenplein te compenseren.' Johan Slootweg concludeert dat de motie niet overbodig is.

Vragenuur
Pim van de Veerdonk (Beter De Bilt) stelt vragen over parkeerhandhaving in de Schoolstraat De Bilt. De burgemeester antwoordt dat gehandhaafd is naar aanleiding van binnengekomen klachten van bewoners en de vuilnisophaaldienst die regelmatig hinder ondervindt. Er is geen link met de blauwe zone.

Henric de Jong Schouwenburg (VVD) vraagt aandacht voor de brandveiligheid in het oude gemeentehuis van Maartensdijk. Burgemeester Potters antwoordt dat binnenkort een controle gaat plaatsvinden.

Anne de Boer (GroenLinks) wil informatie over een brief van mevrouw Verbeek over de fietsverbinding Utrecht-Zeist en communicatie daarover met Provinciale Staten. Wethouder Rost van Tonningen zegt in afwachting van een uitnodiging te zijn over de voortzetting van het project. 'De raad wil de Bisschopsweg zo houden. Verder heb ik van mevrouw Van Verbeek begrepen dat 1 januari de einddatum was voor de financiering.'