Burgemeester Sjoerd Potters reikt de Mathildeprijs uit aan Bibiane van Erven.
Burgemeester Sjoerd Potters reikt de Mathildeprijs uit aan Bibiane van Erven.

Uitreiking Mathildeprijs

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Woensdag 14 maart zette burgemeester Sjoerd Potters vijf jonge mantelzorgers (onder 25 jaar) in het zonnetje in de oude raadszaal in Jagtlust. Vanwege haar zorg voor haar demente oma, mocht Bibiane van Erven de Mathildeprijs mee naar huis nemen. Pascal (8), de jongste, kreeg een doos met lego cadeau.

Ieder jaar viert de gemeente De Bilt op 14 maart Mathildedag. Er wordt dan stilgestaan bij het ontstaan van de gemeente De Bilt en daarnaast geprobeerd vooral mensen, die zich voor een langere periode belangeloos inzetten voor anderen in het zonnetje te zetten. Dit jaar is het thema 'Jonge Mantelzorgers', inwoners tot 25 jaar, die onbetaald een groot deel van de zorg voor een langdurig of chronisch ziek iemand op zich nemen. Ook oudere mantelzorgers, die zich op zeer uitzonderlijke wijze hebben ingezet, konden voor deze jaarlijkse prijs worden genomineerd.

Twee jaar
Bibiane van Erven werd genomineerd vanwege de twee jaar durende zorg voor haar oma. Sinds november woont haar oma in een verzorgingshuis. De tweede genomineerde is Pascal Bonhof, hij is zijn moeder, die verlamd is geraakt tijdens haar zwangerschap, tot grote steun en Patricia en Daphne (de derde en vierde genomineerden) helpen hun vader. Deze is afhankelijk van een rolstoel. De oudste genomineerde is mevrouw Daas, die haar man, met COPD, ondersteunt. Niet alleen haar man, maar ook buren en anderen kunnen op haar hulp rekenen. Uiteindelijk besliste de jury dat Bibiane van Erven de Mathildeprijs mee naar huis mocht nemen.