Logo vierklank.nl
Jeugd

Smoesjes tijdens Dag van de Leerplicht

 De leerplichtambtenaren brachten een bezoek aan Aeres VMBO Maartensdijk en trakteerden de winnende afdeling op gebak. Op de foto: Tessa Faas (leerplichtambtenaar), Remco Menses (conciërge), Anneke Voorhorst-van Staa (absentie-administratie) en Jaap van der Veer (verzuimcoördinator).
De leerplichtambtenaren brachten een bezoek aan Aeres VMBO Maartensdijk en trakteerden de winnende afdeling op gebak. Op de foto: Tessa Faas (leerplichtambtenaar), Remco Menses (conciërge), Anneke Voorhorst-van Staa (absentie-administratie) en Jaap van der Veer (verzuimcoördinator).

Een beloning voor de leukste smoes? Dat kan alleen tijdens de Dag van de Leerplicht! Met het thema 'Samenwerking en maatwerk beschermen het recht op onderwijs' ging de aandacht dit jaar uit naar de administratieve afdelingen van de scholen. Deze spelen een belangrijke rol in het signaleren en melden van verzuim. Met de leukste smoes die zij ooit hadden gehoord maakten zij kans op gebak.

Open bruggen, kapotte wekkers, lekke banden: het scala aan terechte of onterechte smoezen die de administrateurs op de scholen van verlate kinderen horen, varieert van vaak gehoord tot uiterst creatief. En juist die laatste categorie had donderdag 15 maart de aandacht: welke leukste smoes voor te laat komen heeft men tot nu toe gehoord? Uit alle ingestuurde smoezen selecteerden de leerplichtambtenaren van de gemeente De Bilt een winnaar. Deelnemende scholen aan de actie waren dit jaar: Het Nieuwe Lyceum, de Berg en Bosch School, Aeres MAVO Bilthoven, Aeres VMBO Maartensdijk en De Werkplaats.

Schaap
De eer voor de leukste smoes ging uiteindelijk naar Aeres VMBO Maartensdijk. Een eerste-klasser van de school verklaarde daar ooit zijn verzuim met de smoes: 'Mijn schaap moest bevallen van een lam en ik moest helpen'. Volgens de administratie bleek de smoes wel deels waar: de moeder van de jongen vertelde echter dat het schaap van de jongen die nacht al was bevallen. Sindsdien is de smoes vooral in het voorjaar regelmatig gebruikt, ook door de leerling in kwestie, die daarmee aan het eind van zijn schoolperiode al een kudde van zo'n 40 schapen had kunnen hebben. De leerplichtambtenaren brachten een bezoek aan de school en trakteerden de winnende afdeling op gebak en een kleine attentie in de vorm van een wekker, passend bij deze ludieke actie.

Reden
Wethouder Madeleine Bakker (onderwijs): 'De leerlingen weten natuurlijk wel dat school belangrijk is voor hun toekomst. Dat ze met een diploma op zak betere kansen hebben op een goede baan. Een les willen missen en daar een goede reden voor bedenken, is niet gemakkelijk. Het is dan de uitdaging voor de administratieve afdeling van de school om in te schatten of het een smoes is én daarnaar te handelen. Daar schenken we met deze ludieke actie graag eens extra aandacht aan'.

Achtergrond
Tijdens de Dag van de Leerplicht staan leerlingen, ouders en leerkrachten stil bij het feit dat kinderen in Nederland het recht hebben om zich te ontwikkelen en een diploma te halen. Om ouders en scholieren hiervan bewust te maken worden op de Dag van de Leerplicht in veel gemeenten activiteiten georganiseerd.

Meer berichten