Logo vierklank.nl
 Kinderen van Wereldwijs luisteren aandachtig naar brandweerman Bram de Rijcke VRU) was donderdag op basisschool Wereldwijs.
Kinderen van Wereldwijs luisteren aandachtig naar brandweerman Bram de Rijcke VRU) was donderdag op basisschool Wereldwijs. (Foto: Reyn Schuurman)
Jeugd

Brandweer geeft les op basisscholen

Kinderen een stuk brandwijzer

Hoe kun je er voor zorgen dat er geen brand uitbreekt in jouw huis? En als er toch brand ontstaat, wat moet je dan doen? Kinderen van groep 4 van basisscholen in de provincie Utrecht kunnen dat van echte brandweermannen en -vrouwen leren. Want voorkomen is beter dan blussen.

Komende jaren wil de brandweer (VRU) alle basisscholen in de provincie Utrecht bezoeken. De VRU is een samenwerkingsverband van de 26 Utrechtse gemeenten. Met deze lessen wil de brandweer zorgen dat er minder branden uitbreken. En als er toch brand uitbreekt, dat kinderen weten wat ze moeten doen. Voor de andere kinderen op de basisschool zijn er lesboekjes beschikbaar zodat de docent zelf een les kan geven.

Schatkist
De les duurt ongeveer een uur. Kinderen krijgen een brandveiligheidsles met de brandweerschatkist. De kinderen leren spelenderwijs hoe belangrijk het is voorbereid te zijn op brand. Ze leren bijvoorbeeld dat het goed is om van tevoren een vluchtplan te maken, omdat je bij een echte brand door de rook niets ziet. Door de les kunnen ze ook hun ouders vertellen over de belangrijkste brandoorzaken in huis. Weten hun ouders wel dat je na elke droogbeurt het filter van de droger moet schoonmaken, omdat het stof samen met de hete lucht voor brand kan zorgen? Veel branden zijn makkelijk te voorkomen. Het risico op slachtoffers bij branden kan weer worden beperkt door bijvoorbeeld rookmelders op te hangen.

Investeren
Meer investeren in het voorkomen van brand: dat is de koers die de Nederlandse brandweer is ingeslagen. De jeugd is daarbij de toekomst. Onderzoek heeft aangetoond dat voorlichting aan jonge kinderen effect heeft op het verhogen van het veiligheidsbewustzijn. De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) heeft de brandweermensen speciaal getraind om deze lessen te geven. Meer informatie op www.vrubrandweer.nl en www.brandweeropschool.nl(Jurriaan van Wakeren)

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>