Alle kinderen met diploma.
Alle kinderen met diploma.

Kids Nijepoort planten kastanjeboom

Algemeen Jeugd

door Walter Eijndhoven

In samenwerking met het Groenekans Landschap plantten dinsdag 13 maart 15 leerlingen van groep 6 van de Nijepoortschool in Groenekan een kastanjeboom aan de Kastanjelaan. Als gevolg van de regionale staking in het basisonderwijs vond de nationale boomfeestdag in Groenekan een dag eerder plaats dan elders in het land.

Woensdag 14 maart werd de 62e editie van de landelijke Boomfeestdag gehouden. Zo'n 100.000 kinderen deden mee, in 290 gemeenten in Nederland en zij plantten samen ongeveer 200.000 bomen en struiken. Het startschot vond plaats in Oldambt in Groningen. Alle fractievoorzitters van de Tweede Kamer-partijen en lijsttrekkers uit Oldambt gingen, onder leiding van Boomfeestdag-voorzitter Albert Verlinde, het debat aan met meer dan 350 kinderen uit Oldambt. Dit debat ging onder meer over klimaatdoelen, het belang van natuureducatie in het onderwijs en over essentaksterfte.

Verkiezingen
'Vanwege de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart hopen natuurorganisaties met deze actie extra politieke aandacht te krijgen voor het klimaat en het groen', vertelt Frans de Graaf, voorzitter van het Groenekans Landschap en aanwezig bij het planten van een kastanje, iets verderop in de Kastanjelaan.

Waterdichte koker
Om de kinderen van groep 6 meer te vertellen over het belang van groen in de omgeving, kwamen bestuursleden van het Groenekans Landschap uitleg geven over activiteiten van haar vereniging en werd onder andere verteld welke verschillen bestaan tussen een wilde en een tamme kastanje. De Graaf: 'Later hoorde ik van medewerkers van de gemeente dat er eigenlijk helemaal geen verschillen bestaan tussen wilde en tamme kastanjes'. Alle kids hadden vooraf tekeningen gemaakt, die in een waterdichte koker werden geplaatst, om onder de te planten kastanje te begraven, voor de vinders in de verre toekomst. En die toekomst kan inderdaad ver zijn. 'Dit soort bomen kunnen heel oud worden. Als er geen grote veranderingen in hun omgeving plaatsvinden, kan een kastanje zomaar 600 jaar oud worden, legt De Graaf uit. 'Dus wie weet vindt iemand in 2418 de tekeningen die wij nu begraven en zien zij hoe Groenekan er 600 jaar geleden uitzag'.

Ton van den Brink en Wolter Kok, medewerkers bij gemeente De Bilt zorgden ervoor dat het jonge boomje, met een kraan, netjes op zijn plaats kwam. Voor de komende 6 eeuwen. Op school kregen alle kinderen een 'boomplant-diploma' uitgereikt door wethouder Ebbe Rost van Tonningen.

In de stromende regen worden de leerlingen geholpen bij het planten van de kastanje.