Voorzitter Robert Havekotte uit zijn zorgen.
Voorzitter Robert Havekotte uit zijn zorgen.

Gebruikersgroepen Zwembad Brandenburg ongerust

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Ondanks de aanstaande bouw van het nieuwe zwembad in Bilthoven zijn de gebruikersgroepen van het huidige Zwembad Brandenburg nog steeds niet overtuigd van de juistheid van de keuze van het College van B en W, die projec wethouder Ebbe Rost van Tonningen heeft gemaakt, ten aanzien van het nieuwe bad.

Terwijl 200 meter verderop de feestelijke starthandeling plaatsvindt van de bouw van het nieuwe zwembad, slaan diverse vertegenwoordigers van de gebruikersgroepen nu de handen ineen om een tegengeluid te laten horen, in de hoop het tij nog te keren.

Waarom nu
De gebruikers van het zwembad kampen nog steeds met onbeantwoorde vragen, vooral betreffende het rooster, de uren dat bepaalde groepen zwemmers van het bad gebruikmaken. Robert Havekotte, voorzitter BZC Brandenburg, legt uit: 'Verschillende groepen zwemmers maken op bepaalde uren gebruik van het zwembad, met voor elke groep een geschikte watertemperatuur'. En daar wringt nu de schoen, volgens Havekotte. 'De watertemperatuur kan niet snel genoeg worden verhoogd of verlaagd voor een volgende gebruikersgroep. Daarom hebben wij aan de wethouder een rooster gevraagd, waarin hij kan aantonen dat alle gebruikers (met gelijk aantal uren) in de tijden van het zwembad passen. Helaas wachten wij daar nu nog steeds op. Ja, wij hebben een keer een rooster met temperaturen, maar zonder tijden gekregen'.

Begroting
Havekotte concludeert hieruit dat geen passend rooster kan worden gemaakt en dat daarmee ook de begrote inkomsten van het zwembad in het geding komen. Als een groep wegblijft, moet ditt worden aangevuld met een andere groep. Dit lukt echt niet en wordt de exploitatie van het bad ook niet gehaald. Naar een exploitant voor het zwembad wordt overigens nog gezocht. Haverkotte: 'Het zwembad krijgt 366.000,- euro subsidie per jaar (gedurende 40 jaar) en dat is echt te weinig. Dan komt de exploitant bij de gemeente aankloppen. In het meest zwarte scenario moet het zwembad binnen vijf jaar sluiten'.

Antwoorden
Wethouder Ebbe Rost van Tonningen is het niet eens met de zienswijze van de gebruikersgroepen. 'In het Programma van Eisen is een conceptprogrammering opgenomen, waardoor wij bestaande gebruikersgroepen kunnen huisvesten, rekening houdend met de wenselijke temperatuur. Wij hebben onlangs nog een brief gestuurd met een antwoord op al hun vragen. Daarmee hebben wij, van onze kant, de lopende vragen van gebruikersgroepen afgerond'. De wethouder voerde vrijdag 9 maart zijn officiële starthandeling uit, terwijl op donderdag 15 maart hierover nog een raadsvergadering op handen staat en de vergunning nog niet definitief is. Bezwaar en beroep zijn nog altijd mogelijk.