In verschillende groepen 'verkenden' de studenten het landgoed, alvorens zij hun opdracht konden uitvoeren.
In verschillende groepen 'verkenden' de studenten het landgoed, alvorens zij hun opdracht konden uitvoeren.

Wageningse studenten bezoeken Eyckenstein

Algemeen Jeugd

'Schrijf een businessplan voor Landgoed Eyckenstein': dat is de opdracht die zestig studenten aan de Universiteit Wageningen meekregen voor hun bezoek aan het landgoed.

door Henk van de Bunt

De studenten volgen de studie 'Management of Forest and Nature Organizations', een systematische inleiding op het gebied van bos- en natuurbeheer. Met een grote touringcar werden ze donderdag 8 maart onder begeleiding van ir. Jim van Laar (Leerstoel Bos- en natuurbeleid in Wageningen) bij Eyckenstein afgeleverd, waar ze in de Oranjerie werden ontvangen.

Programma
Het programma van deze dag was groots opgezet. In een presentatie bracht landgoedbeheerder Otto van Boetzelaer de studenten op de hoogte van de belangrijkste zaken, die op het landgoed spelen: historie, ambities, knelpunten, enz. Een belangrijk knelpunt is bijv. dat Eyckenstein onderhoudskosten heeft ten behoeve van de recreatie, terwijl recreatie exploitanten in de omgeving de opbrengsten van diezelfde recreatie geniet. Wethouder Madeleine Bakker-Smit van gemeente De Bilt vertelde daarna over de grote betekenis die het landgoed voor de gemeente heeft.

Verkennen
Na deze binnen-bijeenkomst mochten de studenten het landgoed in de praktijk aanschouwen. Tijdens een wandelexcursie in groepen, begeleid door Lex van Boetzelaer en met Wouter Delforterie (Bosgroep Midden Nederland) en door Otto van Boetzelaer met Marten Kooy (Natuurbeheer) werd er langs verscheidene belangrijke cultuur-historische plaatsen gelopen, waaronder het Springer-park, de Zinksloot en de Folly van Eyck. Onderweg stond Linda Beeker van biologische Boerderij Eyckenstein al klaar bij de ingang naar het weiland, om daar te vertellen over de opzet van hun bedrijfsvoering. Tijdens het middagprogramma was het aan de studenten zelf om in actie te komen. In twaalf groepjes konden de studenten langs verschillende deskundigen om hun voorbereide vragen op ze af te vuren. 16 Maart presenteren de studenten hun plannen voor een jury in Wageningen.