In de al aanwezige houtige landschapselementen worden minder geschikte elementen verwijderd; daar komt bijenvriendelijk groen voor in de plaats.
In de al aanwezige houtige landschapselementen worden minder geschikte elementen verwijderd; daar komt bijenvriendelijk groen voor in de plaats.

De handen uit de mouwen voor de wilde bij

Algemeen Natuur & Milieu

Op 9 en 10 maart kon men ook op Landgoed Oostbroek in De Bilt tijdens NLDoet aan de slag om de leefomgeving bij-vriendelijker te maken. Want wilde bijen zorgen voor de kers op de taart en de aardbeien onder je slagroom.

Wilde bijen zijn verantwoordelijk voor 80% van de bestuiving en daarom onmisbaar. Toch hebben wilde bijen het niet gemakkelijk in Nederland. De helft van alle 385 soorten is bedreigd. Landschap Erfgoed Utrecht organiseerde samen met Nederland Zoemt daarom een speciale Bijenwerkdag tijdens NLDoet; om het aantal nestgelegenheden te vergroten, bijvoorbeeld door het bouwen van bijenhotels. Of de voedselvoorziening (nectar en stuifmeel) te verbeteren door bomen te snoeien en bloemrijke struiken te planten.

Blije bijen
Op Landgoed Oostbroek is er een locatie waar de bijen blij gemaakt gaan worden. Op het landgoed gingen de directeuren en medewerkers van LandschappenNL, Landschap Erfgoed Utrecht, Utrechts Landschap en de provincie Utrecht aan de slag om het op de plek waar hun kantoor staat ook een goed thuis te maken voor de wilde bij. De vele sneeuwklokjes die nu al op het landgoed staan werden nog beter over het terrein verspreid. Deze stinzenplanten geven de wilde bijen ook vroeg in het voorjaar voldoende voedsel. Daarnaast werd hakhout afgezet en vervolgens verwerkt in het bos als takkenril.      (Natalie Joosten)