Lizzie Kronemeijer en Mark van Nesselrooij heten bezoekers op 18 maart van harte welkom in hun woning Valkdaan 6 Bilthoven.
Lizzie Kronemeijer en Mark van Nesselrooij heten bezoekers op 18 maart van harte welkom in hun woning Valkdaan 6 Bilthoven.

Jubileumeditie Gluren bij de Buren

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

Op zaterdag 17 en zondag 18 maart vindt in De Bilt en Bilthoven voor de tiende keer het festival Gluren bij de Buren plaats. Gluren bij de Buren is een initiatief van de Stichting Kunst en Cultuur De Bilt.

Voor deze jubileumeditie stellen 22 particulieren belangeloos ruimte beschikbaar voor het maken van muziek, theater, cabaret, exposeren van beeldende kunst en verhalen vertellen. De optredens zijn dit jaar gepland om 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Elk optreden duurt ongeveer twintig minuten, waardoor er voldoende tijd is om een volgend adres te bezoeken. De werkgroep die het programma samengesteld heeft is blij met de variatie in accommodaties. Van kleinschalige huiskamers tot Huize Sandwijck. Speciaal aandacht wordt gevestigd op de locatie Huize Gaudeamus. In de huiskamer daarvan zal onder meer muziek van Julius Röntgen klinken. De componist heeft in dat huis gewoond en gewerkt.

Optredens
Artiesten en ontvangers van gasten doen belangeloos mee. Op zondag 18 maart zijn ook Lizzie Kronemeijer en Mark van Nesselrooij gastgevers. In hun woning treedt dan de band De Buren op. Mark speelt zelf ook in de uit zes mensen bestaande band die al geruime tijd bestaat. Vorig jaar mei trad de band op bij de start van de kunstroute van Kunstkring BeeKk. Twee jaar geleden nam de band op hetzelfde adres ook deel aan Gluren bij de Buren. Toen met smartlappen, nadat ze in Utrecht hadden deelgenomen aan het Smartlappenfestival. De Buren treedt nu op met verrassende pareltjes van de popmuziek. 'We hebben een repertoire van een half uur met minder bekende nummers van bekende artiesten als Caro Emerald, Crowded House, Prince en Ry Cooder. Die brengen we in een setting die huiselijk en bijna akoestisch is, dus het wordt klein en intiem gespeeld' vertelt Mark. 'Het leuke van dit evenement is dat het heel laagdrempelig is en de optredens niet lang duren.'

Verrassend
De optredens zijn gratis, maar In alle deelnemende huizen kunnen gasten een vrijwillige bijdrage doneren waarmee ook een volgende keer dit evenement weer georganiseerd kan worden. Voor de bijdrage staat in elk huis een speciaal spaarpotje in de vorm van een fotolijstje. De organisatie adviseert van tevoren de website SKC-debilt.nl te raadplegen om te kijken of een bepaalde activiteit door omstandigheden niet doorgaat, of dat die door iets anders is vervangen. De flyer met de route is gratis op deze website te downloaden.