Veel vragen over de ondergrondse containers bij afvalinzameling

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Eén van de doelstellingen van het gemeentelijk afvalbeleid is om in 2020 nog maximaal 100 kilo restafval per inwoner in te zamelen.Het beleid m.b.t. de ondergrondse containers bij de afvalinzameling in De Bilt roept nog veel vragen op.

De belangrijkste wijzigingen zijn de verlaging van de inzamelingsfrequentie voor het restafval naar eenmaal per drie weken, de mogelijkheid voor inwoners van laagbouwwoningen om te kiezen voor een eigen restafvalcontainer of het gebruik van een ondergrondse restafvalcontainer en de ingebruikname van containers voor plastic en metalen verpakkingen en drankkartons ( PMD). Verder worden alle bovengrondse restafvalcontainers vervangen door ondergrondse containers en worden er afzonderlijke ondergrondse containers voor PMD geplaatst. De verlaging van de inzamelfrequentie voor het restafval en de inzameling van PMD via kliko's zijn per 1 januari 2018 ingevoerd en de plaatsing van de ondergrondse containers zal voor 1 juli 2018 zijn afgerond.

Vragen
Het doorvoeren van de wijzigingen in de afvalinzameling leidt tot de nodige vragen. Daarom heeft het College een document met de meest gestelde vragen en de antwoorden opgesteld:

'Wanneer komen de ondergrondse containers?'

'In de periode februari - april worden op diverse locaties in onze gemeente de ondergrondse containers aangebracht'.

'Mag iedereen die gebruiken?

De ondergrondse verzamelcontainers zijn bedoeld voor huishoudens, die geen kliko's hebben; ze komen dus vooral bij flats en appartementengebouwen. Bewoners van laagbouwwoningen kunnen de keuze maken om gebruik te maken van de ondergrondse containers voor restafval. Deze huishoudens ontvangen een milieupas en leveren hun restafval-kliko in'.

'Kan ik een pas voor de ondergrondse container krijgen en ook mijn restafval-kliko behouden?'

'Nee, wanneer u gebruik maakt van de ondergrondse containers voor het restafval ziet u af van een kliko voor het restafval'.

'Ik wil graag gebruikmaken van de ondergrondse container maar die is heel ver weg'?

'De ondergrondse verzamelcontainers zijn vooral bedoeld voor huishoudens, die geen kliko's hebben; ze komen dus vooral bij flats en appartementengebouwen. Als minimaal 30 huishoudens in de omgeving kiezen voor een ondergrondse container en er is een geschikte locatie, kunnen we een container in de buurt plaatsen'.

'Waarom hebben jullie niet eerst die ondergrondse containers geplaatst voordat het nieuwe systeem in werking trad?'

'Om onze doelstellingen te kunnen realiseren is het noodzakelijk om per 2018 de inzameling te wijzigen. Om logistieke redenen is dit het eenvoudigst per kalenderjaar te regelen. Het plaatsen van alle ondergrondse containers was niet meer voor 2018 te realiseren'.