V.l.n.r. Bewoners de heer Westerhout, Lex Lazet en het echtpaar van den Akker bij de huidige inzamelplaats, die men graag wil behouden.
V.l.n.r. Bewoners de heer Westerhout, Lex Lazet en het echtpaar van den Akker bij de huidige inzamelplaats, die men graag wil behouden.

Op voettocht met afval

Algemeen Algemeen

Inwoners niet blij met inzamelbeleid

door Henk van de Bunt

Bewoners van de Sperwerlaan in Bilthoven proberen sinds november 2017 de afvalinzameling van hun appartementen in betere banen te leiden.

Woordvoerder en bewoner Lex Jazet vertelt: 'Wij hebben op 14 november 2017 bezwaar gemaakt tegen het gegeven dat onze container verwijderd zou worden en dat wij, na implementatie van de plannen, ons afval in een ondergrondse container naast de ingang van het Noord-Houdringe bos moesten gaan deponeren. Na een herinneringsmail van 29 november heeft de heer van Buuren (gemeente) ons op 6 december laten weten dat hij goed nieuws had en dat de ondergrondse container geplaatst zal worden aan de overzijde van de Sperwerlaan, net voor de kruising met de Merellaan'.

Verwachtingen
'Op 8 december 2017 heb ik de heer van Buuren laten weten, dat zijn antwoord niet aansluit bij onze verwachtingen en dat wij - voor het merendeel oudere mensen - het niet zien zitten om met ons huisvuil te gaan wandelen en daarbij de drukke Sperwerlaan en twee fietspaden over te steken. Wij hebben in dat schrijven eveneens een voorstel gedaan hoe, op een rendabele wijze, de huidige container, die op ons parkeerterrein staat, vanaf 2018 te laten legen. Omdat wij op 2 januari nog geen antwoord hadden mogen ontvangen, hebben wij opnieuw een e-mail aan de heer van Buuren verzonden, waarop c.q. waarvan wij verder niets hoorden'.

Beleid en kaders
27 februari ontvingen de bewoners alsnog antwoord: 'In het vastgesteld gewijzigd afvalinzamelbeleid, met als doel verbetering van afvalscheiding en terug naar max. 100 kg restafval per inwoner in 2020, is geen ruimte meer voor het ongewijzigd doorzetten van de huidige inzamelstructuren, ook niet van de bovengrondse verzamelcontainers. Daarvoor in de plaats worden, met name voor de hoogbouw, op een aantal locaties ondergrondse restafval- en pmd-containers geplaatst. In uw situatie komt deze inderdaad aan de overzijde van de Sperwerlaan, deze locatie deelt u met de appartementencomplexen aan de overzijde. Gebleken is dat daar, zowel bovengronds als ondergronds, de meeste ruimte beschikbaar is. Ook liggen verhoudingsgewijs de meeste aansluitingen (huishoudens), die gebruik gaan maken van deze locatie, aan deze zijde van de Sperwerlaan. Ik ben het met u eens dat het voor u en uw medebewoners niet ideaal is om de weg te moeten oversteken, maar de afstand valt binnen de gestelde kaders. Wij zullen nog nader onderzoeken op welke wijze wij het oversteken beter kunnen faciliteren, want dit is zeker een drukke weg'.

Mogelijk
Volgens de website van de Gemeente zijn 'een paar dingen belangrijk bij het bepalen van de precieze plaats: de bereikbaarheid voor vuilnisauto's, de afstand tot woningen, de aanwezigheid van kabels en leidingen in de bodem, de aanwezigheid van verlichting en bomen, de verkeersveiligheid en het sparen van parkeerplaatsen. In het najaar van 2017 hebben inwoners de mogelijkheid gekregen te reageren op het voorlopige locatieplan en waar mogelijk is hiermee rekening gehouden bij het vaststellen van de definitieve plek'.

Verkiezingen
Jazet tenslotte: 'Dus medio maart / april zullen we ons huisvuil moeten deponeren aan de overzijde van de Sperwerlaan, tegenover de afslag naar de Merellaan en komt onze container op de parkeerplaats te vervallen. De gemeente dicteert, zonder overleg of inspraak, laat staan maatwerk; slechts de gestelde kaders tellen. Ik stel voor dat wij als gedupeerden schriftelijk aan de politieke partij, waarop men op 21 maart gaat stemmen, laten weten dat dit een niet te begrijpen besluit is'.

Ook ‘meeliften’ bij het inzamelen van de op korte afstand gelegen inzamelingsplaats achter de winkels bij de Kwinkelier is niet bespreekbaar.
Voor de bewoners van Sperwerlaan 1-9D komt de inzamelcontainer aan de overzijde van de Sperwerlaan; deze locatie deelt men met de appartementencomplexen aan de overzijde (foto genomen vanuit het appartement van een bewoner van Sperwerlaan 1-9D).