Afbeelding

Je zoekt een geschikte woning in De Bilt … en dan?

Algemeen Algemeen

Lijsttrekker en raadslid Krischan Hagedoorn maakt zich al jaren sterk voor betaalbaar wonen. Zijn grootste frustratie is dat er vanaf 2014 vrijwel geen woning is bijgekomen. Krischan wil dat met de PvdA De Bilt veranderen.

Wat is er aan de hand?
Krischan: "De woningmarkt zit op slot. De wachttijd voor een sociale huurwoning is absurd hoog. Ouderen die hun woning willen verruilen voor een appartement kunnen nauwelijks iets vinden. Starters en jonge gezinnen kunnen weinig betaalbaars vinden. Scheefhuurders houden bovendien en vaak onbedoeld, ook nog eens woningen vast die niet voor hen bedoeld zijn. Daar willen we verandering in brengen!"

En waarom gaat de PvdA dat lukken?
Wijzend op een stapel papier voor hem: "Er zijn zoveel goede plannen, maar dan moet je wel durven! Zo willen wij dat er een grote nieuwe woonwijk van zo'n 2000 woningen wordt gebouwd. En een kleine Eco-wijk op het weiland bij het RIVM. We kunnen dan heel gericht bouwen voor ouderen en mensen met een lager of midden inkomen."

Is bouwen het enige dat de PvdA wil?
"Nee. De woningmarkt is ook op andere manieren in beweging te krijgen. Zo willen we scheefhuurders helpen te verhuizen met een verhuispremie of een tijdelijke verlaging van de huur van hun nieuwe woning. Ook willen we dat verouderde sociale huurwoningen worden gerenoveerd zoals in het Burgemeester van Heemstrakwartier. En willen we het aantal speelvoorzieningen in de wijken uitbreiden."

Wat mist er nog in De Bilt?
Krischan: "Dat is vernieuwend denken! We zouden bijvoorbeeld inwoners veel meer de ruimte kunnen geven om samen groepswonen-projecten op te zetten. Daar is veel vraag naar. En de gemeente kan zelf grond kopen en zo de grondprijzen verlagen. Met lagere grondprijzen kan je makkelijker betaalbaar bouwen. Het huidige college denkt alleen maar aan geld verdienen."