Logo vierklank.nl
 Kunst in het oude gymzaaltje van de Jan Ligthartschool. V.l.n.r. Bas, Mariëlle, Hedy en Rita.
Kunst in het oude gymzaaltje van de Jan Ligthartschool. V.l.n.r. Bas, Mariëlle, Hedy en Rita.
Algemeen

Open Huis in Jan Ligthartschool

door Henk van de Bunt

Een bericht in de media uit 2013: 'De Jan Ligthartschool in Bilthoven is per 1 augustus 2013 opgeheven. De reden voor de sluiting was het dalend aantal leerlingen. Op de Jan Ligthartschool zaten op 1 oktober 2012 nog 32 leerlingen. De gemeente gaat bekijken of de ruimte, die beschikbaar komt een andere functie kan krijgen, die past binnen het concept van Het Lichtruim'.

De oude Jan Lighartschool ligt tussen de Melkweg en Orionlaan in Bilthoven en bestaat (dus) nog steeds. Niemand weet precies nog voor hoe lang, maar in ieder geval nog zeker tot en met 11 maart a.s., wanneer er in een Open Huis de gelegenheid wordt geboden nog even de sfeer te proeven in die mooie oude school.

Gebruik
Je ziet er geen kinderen meer op het schoolplein spelen of onderwijs krijgen in de lokalen. Toch wordt van de lokalen dagelijks dankbaar gebruik gemaakt. Er wordt in gewoond en gewerkt. In het kleine oude gymzaaltje hebben schilderende vrouwen zich verzameld. Allemaal hebben zij een geheel eigen stijl, impressionisme of realistisch. In ieder schilderij bevind je je in een andere droomwereld. Mariëlle Mahieu, Jeanneke Claassen, Rita Ditzhuijzen, Han Hessing en Els Vermeulen exposeren en verkopen op 11 maart van 12.00 tot 16.00 uur.

Beheer
Kunstenaar Bas Klompenmaker is bewoner van een lokaal al vanaf het prille begin dat leegstandsbeheer in het pand kwam. Hij maakt kleurrijke Jungiaanse archetypen. Ingmar maakt sinds korte tijd kunst in het bijgebouw op het schoolplein. zijn betonnen beelden zullen in de school getoond worden.

Meisje
Als laatste in het kleuterlokaal werkt 'Het meisje van Vermeer'. Hedy Vermeer maakt kringloopkunst, fotografeert en heeft onlangs een boek geschreven. 'Ik zie jou' is een kookboek voor het creëren van een hoofdgerecht in de hersenpan. Hedy verkoopt en signeert op 11 maart a.s. Verder staat geheel ongepast in een kleuterlokaal, het eigen gebrouwde bier van levensgezel Jeroen Ploeg. Het Open Huis is op 11 maart van 12.00 tot 16.00 uur: de ingang aan de kant van de Melkweg staat dan open. Tegenover Buurtboerderij De Schaapskooi van Reinaerde (Melkweg 1b).

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>