Logo vierklank.nl
 Esther Kornalijnslijper tijdens haar 'vertelvoorstelling' in het Weeshuis van de Kunst.
Esther Kornalijnslijper tijdens haar 'vertelvoorstelling' in het Weeshuis van de Kunst.
Kunst & Cultuur

Vertelvoorstelling in het Weeshuis

'Het lichaam bevat evenveel levensgeschiedenis als de geest'. Door deze mysterieuze woorden van Edna O'Brien, de 'Grand old lady' van de Ierse literatuur, werd verhalenvertelster en ex-dierenarts Esther Kornalijnslijper geïnspireerd op een reis door Nieuw-Zeeland.

In een twintig jaar oude Mitsubishi zwierf ze van plek naar plek om, met haar handen in de aarde wroetend, zichzelf van kost en inwoning te voorzien, en met massagesessies dollars te verdienen om de benzinetank van de auto te voeden. In een 'vertelvoorstelling' in het sympathieke Weeshuis van de Kunst, tegenwoordig gevestigd in voormalig buurthuis 't Hoekie in De Bilt, maakte ze de toehoorders deelgenoot van haar levensgeschiedenis, vanaf de wonderlijke redding van grootvader Levi in Enkhuizen, via een verblijf in een kibboets in Israel tot een sprookje van een oude wijze vrouw, die haar vertelt dat 'het antwoord in haar eigen handen ligt'.

Buitenwereld
Na zich 10 jaar te hebben afgesloten van de boze buitenwereld maar daar uiteindelijk toch weer door geraakt wordt, vervolgt ze haar zoektocht naar 'wie deze wereld draagt en hoe ze daar een draai aan kan geven' met de inmiddels iets te obligate oproep tot open grenzen voor vluchtelingen. Ze geeft echter tegelijkertijd het advies je te beperken tot de 2,5 meter om je heen, waarin je als mens 'verdomd krachtig' kunt zijn.       (Peter Schlamilch)

Meer berichten