Fotowerk van Jack Folkers.
Fotowerk van Jack Folkers.

Westbroek Ontmoet Jack Folkers

Algemeen Algemeen

Tijdens een vogelexcursie in de Bethunepolder, georganiseerd door de Agrarische Natuur Vereniging Noorderpark was Jack Folkers aanwezig. Hij verraste menigeen met zijn grote kennis van de natuur en vogels met hun specifieke leefwijze en manier van voortplanten.

Jack Folkers woont aan de rand van de Bethunepolder in Tienhoven. Zijn passie voor vogels begon op zijn zevende tijdens een vakantie op een plek, waar veel vogels het voederplankje bezochten. Met vogelgids en verrekijker ontdekte hij de natuur bij huis. Al snel kocht hij een camera om wat hij zag vast te leggen. De apparatuur werd professioneler en momenteel gaat hij zelden meer zonder camera en verrekijker op pad. Na een bezoek aan Canada en een stage op Curaçao ontdekte hij het reizen.

Landmeter
Jack is van oorsprong geodeet (landmeetkundige), maar in 2004 raakte hij op zijn toenmalige werk uitgekeken en koos hij ervoor zijn leven een andere richting te geven. Hij maakte een grote wereldreis. Van 2005 tot 2008 reisde hij in één grote trip door vijf continenten, maakte enkele 100.000-den foto's en bezocht meer dan dertig landen. Momenteel staat zijn landenlijst op 80 en de wereldvogellijst op ca. 3.700 soorten. In 2009 pakte hij zijn 'normale leven' weer op en op dit moment werkt hij als uitgever voor de KNNV- Uitgeverij (natuurboeken). In zijn vrije tijd geeft Jack (vogel-)excursies, fotografiecursussen (in binnen- en buitenland), inventariseert hij in opdracht van de Provincie Utrecht de Bethunepolder op broedvogels en probeert hij zoveel mogelijk te reizen.

Johnny Rook
Van zijn reis naar het zuiden van Zuid-Amerika; Patagonië, Argentinië en de Falkland eilanden, maakte Jack een prachtige foto- en filmreportage. Hij fotografeerde daar pinguïnkolonies, reusachtige zeeolifanten en maakte kennis met de brutale 'Johnny Rook', een nogal nieuwsgierige en brutale roofvogelsoort. Tenslotte vloog hij naar een van de meest afgelegen eilanden van de wereld: Paaseiland. Niet veel vogels, maar wel een rijke cultuur.

Westbroek Ontmoet
Jack Folkers doet zijn verhaal in foto en film op dinsdag 6 maart van14.30 tot 16.30 uur in Het Dorpshuis van Westbroek. Kosten zijn 3 euro, inclusief koffie of thee. Wanneer u wél wilt komen, maar niet weet hoe, kunt u vervoer regelen via de familie Kalisvaart, tel: 0346-281181. Ook wanneer u niet in Westbroek woont, bent u van harte welkom.