Wat rest is slechts een stompje.
Wat rest is slechts een stompje.

Illegale kap bomen Bilthoven Noord

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

'Het gezang van de vogels is de afgelopen maanden verdrukt door het gejank van kettingzagen', aldus een inwoner van Bilthoven Noord die de redactie benaderde over een door meerderen gesignaleerd fenomeen.

Een aantal bewoners in Bilthoven Noord viel het op, dat er wel op zeer grote schaal bomen werden gekapt en stelde een nader onderzoek in: 'Natuurlijk is er schade ontstaan aan bomen door de sneeuwval rond 10 december vorig jaar en heeft de zware storm op 18 januari zijn tol geëist, maar er is meer aan de hand. Nagenoeg iedere dag was er de afgelopen twee maanden het doordringende geluid van kettingzagen te horen'.

Grove Den
Sinds 2012 is de procedure voor vergunningsaanvraag voor het kappen van bomen vastgelegd in 'Kapbeleid gemeente De Bilt', Of een vergunning is aangevraagd en is verstrekt is te controleren op www.overheid.nl. Een aantal verontruste bewoners heeft controle uitgevoerd en hun vermoedens werden bevestigd. Er is in de afgelopen maanden veel meer gekapt dan toegestaan. Met name de Grove Den is het slachtoffer hiervan; deze zo typerende boom voor deze regio heeft het moeten ontgelden.

Gemeente
Uit contact met de gemeente blijkt volgens de verontruste groep ook dat er onvoldoende capaciteit is om deugdelijke controle uit voeren: 'Om te beginnen blijkt dat het zogenaamde deskundigenrapport dat bij een vergunningsaanvraag wordt verstrekt wordt opgesteld door hetzelfde bedrijf dat ook de kap uitvoert na de toekenning ervan. Een onafhankelijke toetsing door de gemeente vindt niet of nauwelijks plaats'. Daarnaast blijkt ook dat aanvragen niet volledig zijn en dat oneigenlijke gronden voor kap worden aangevoerd, zoals 'noodkap', terwijl er helemaal geen sprake van nood is. Inmiddels heeft een aantal bewoners de gemeente hierop geattendeerd en bezwaar aangetekend tegen de gang van zaken. Volgens de verontruste groep is gebleken, dat niet alleen de procedure van vergunningsaanvraag en onafhankelijke controle door de gemeente ontbreekt, maar ook veel illegale kap van bomen plaatsvindt; kap waarvoor wel een vergunning was vereist.

Voorbeelden
De groep komt met voorbeelden: 'Zo is geconstateerd dat binnen een straal van 200 meter van één adres vijf maal sprake is geweest van illegale kap van een Grove Den. Ook werd door een gemeente ambtenaar illegale kap op heterdaad geconstateerd. De eigenaar deed voorkomen dat voor zogenaamde 'Noodkap' toch geen vergunning nodig was? De betreffende ambtenaar heeft hiervan melding gemaakt bij de gemeente. Op basis van waarnemingen in de directe omgeving van bezorgde bewoners kan worden geconcludeerd dat er tientallen bomen in Bilthoven Noord illegaal zijn gekapt in de afgelopen maanden. Voor de bezorgde bewoners is het wel duidelijk dat het huidige kapbeleid dient te worden herzien en dat ook de sancties die op illegale kap staan dienen te worden bijgesteld.

Politiek
Dat inmiddels ook de politiek zich ermee is gaan 'bemoeien' blijkt uit de raadsdocumenten, welke openbaar raadpleegbaar zijn en waarin vragen over het kapbeleid worden gesteld. Vragen welke gaan over aantallen vergunningsaanvragen, over verlening ervan, over zgn. noodkapvergunning en de daarbij behorende controle door een ambtenaar van de gemeente ter plekke. En ook vragen als: 'Klopt het dat de gemeente geen - dan wel onvoldoende - budget, menskracht en middelen heeft om deze aanvragen inhoudelijk ter plaatse te gaan beoordelen?' en 'Klopt het, dat voor de beoordeling van de aanvraag noodzakelijke, zgn. deskundigenrapporten in nagenoeg alle gevallen afkomstig waren van het bedrijf dat vervolgens de bomenkap verrichtte?

Gemeentebeleid
De politieke vragen werden door de gemeente ambtelijk beantwoordt: 'Onze rol is het beoordelen/toetsen van alle vergunningaanvragen aan de hand van de ingediende stukken. Vaak schakelt de aanvrager voor het indienen van zijn aanvraag een gemachtigde in of onderbouwt hij zijn aanvraag aan de hand van een rapportage van een ter zake kundig adviseur of bureau. Indien wij twijfelen aan de motivering, verzoeken wij de aanvrager alsnog om een goede motivering te overleggen. Slechts in incidentele gevallen is onderzoek ter plekke nodig. Inderdaad is in de meeste gevallen degene, die de bomen kapt ook de deskundige die de motivatie van de kapaanvraag verstrekt'. De gemeente geeft aan, dat zij zich ervan bewust is, dat ondanks de bestaande vergunningplicht, toch bomen worden gekapt zonder de vereiste vergunning: 'Het aantal illegaal gekapte bomen is niet inzichtelijk te krijgen, zeker niet met meer dan 1 miljoen bomen binnen ons gemeentelijk grondgebied. We beschikken niet over voldoende toezicht- en handhavingscapaciteit om illegale kap goed tegen te gaan. Wel reageren wij zo adequaat mogelijk op meldingen van de inwoners'.

Herziening
De gemeente besluit: 'Ons inziens volstaat het huidige kapbeleid en is op het punt van het eisen van een onafhankelijk deskundigenrapport bij een aanvraag voor een (nood)kap geen aanpassing nodig. De hevige sneeuwval op 11 december 2017 veroorzaakte een extra aantal aanvragen voor noodkap. Wij zijn van mening dat wij bij de beoordeling daarvan adequaat hebben gehandeld in de afweging van de veiligheid van personen en zaken enerzijds en het beschermen van het groen anderzijds. Daarnaast geldt dat ook bij aanvragen voor een noodkap een complete en duidelijke aanvraag moet worden ingediend die wij vervolgens objectief en zorgvuldig beoordelen aan de hand van de wettelijke toetsingskaders'.

Wel of niet legaal kappen is door de gewijzigde regels niet altijd even duidelijk.