Logo vierklank.nl
Politiek

Burgerpeiling 2018: burgers nemen afstand.

Ons bestuurssysteem moet op de schop! Dat vindt Ebbe Rost van Tonningen (Beter De Bilt) deze week in gesprek met een groep ondernemers: 'Het gemeentebestuur is meer een praatgroep dan een doegroep. Korte termijn gewin viert hoogtij. Ondertussen zijn een aantal gemeentelijke dossiers na 10 jaar nog niet beslist. Wat dat aan geld kost!'

De betrokkenheid van burgers neemt af! De burgers in de jongste peiling:Ik voel mij vertegenwoordigd door de gemeenteraad slechts 24% zegt jaIk heb vertrouwen in burgemeester en wethouders slechts 42% zegt jaBurgers hebben voldoende invloed op gemeentelijke plannen: slechts 17% zegt jaDe gemeente is geïnteresseerd in de mening van burgers: slechts 25% zegt jaJa ik wil geraadpleegd worden: 10% (in 2011 34%). Dat is bitter weinig,

Wethouder blijven?
Ebbe Rost van Tonningen na 1,5 jaar wethouder en na 10,5 jaar gemeenteraadslid vraagt om besluitvaardigheid: 'Ik heb de ambitie om voor mijn partij Beter De Bilt wethouder te blijven in de volgende periode na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Maar alleen als er een gemeenschappelijke visie komt!' Ebbe staat nr 5 op Lijst 3 van Beter De Bilt voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Grote vraagstukken?
Ebbe: 'De uitstoot van CO2. De snel afnemende biodiversiteit, met het afnemen van de bijenstand van 75 % als voorbeeld. Dramatisch voor de voedselvoorziening. De politiek vindt dat er (tot 2040) 75.000 woningen in de regio Utrecht bij moeten komen. Willen wij dat? Het gaat over ons maar zonder ons. Het verkeer loopt nu al op diverse plaatsen vast'.

Versnippering van gemeenteraden
'Wij hebben teveel partijen in de gemeenteraad, hier,  maar ook  landelijk. Een kiesdrempel is daarvoor een oplossing. Maar in de Tweede Kamer is bestuurlijke vernieuwing geen onderwerp meer. De kiezer moet nu een halt toeroepen aan de versnippering van het politieke landschap', vindt Ebbe Rost van Tonningen. Kies een gedegen partij, geen eendagsvliegen, die met hun beloften de gemeente verder in de rode cijfers brengen'.

De hogere overheden zijn de weg kwijt
Ebbe: 'Onze gemeente krijgt een gat in de begroting, omdat de provincie samen met de stad Utrecht een gat van de vele miljoenen van de Uithoflijn wil dichten. Onacceptabel! Een meerderheid in Tweede Kamer heeft nu besloten om het raadgevend referendum af te schaffen. Maar er komt niets voor in de plaats. In Europa willen ze dat Nederland meer betaalt nu Engeland uit de EU stapt. Laten zij zelf bezuinigen'.

Ebbe's ideeën:Wees eerlijk over onze slechte financiële positie. Start de nieuwe raadsperiode met een gemeenteraadsakkoord, geen coalitieakkoord. Ontwerp een duidelijke visie op een termijn van 10 jaar.Laat de gemeenteraad meer een Raad van Toezicht worden. B&W wees koersvast. Geen heen en weer gezwabber in een kakafonie van moties.Geef de wethouders meer mandaat om beleid te maken en uit te voeren. Als de wethouders na twee jaar geen besluitvaardigheid tonen: stuur ze weg!.

Meer berichten