De kernen Maartensdijk en Westbroek zijn vertegenwoordigd door (v.l.n.r.) Joop van Rossum, Ruth Nagel, Willem Landwaart en Bas van Atteveldt.
De kernen Maartensdijk en Westbroek zijn vertegenwoordigd door (v.l.n.r.) Joop van Rossum, Ruth Nagel, Willem Landwaart en Bas van Atteveldt.

Politieke avond in Westbroek

Algemeen Politiek

door Walter Eijndhoven

Donderdag 8 maart organiseren de Maartensdijkse Middenstandvereniging (MMV) en de Westbroekse Ondernemersclub (WOC) gezamenlijk een politieke avond in het Dorpshuis in Westbroek. Vertegenwoordigers van alle elf partijen in gemeente De Bilt krijgen deze avond de kans de Biltse kiezer voor zich te winnen.

Na van diverse kanten feedback te hebben gekregen op het selectieproces van acht partijen, werd door de Westbroekse en Maartensdijkse organisatoren besloten vertegenwoordigers van alle elf partijen toe te laten tijdens het politiek debat. 'Een selectie van acht partijen werd ons niet direct in dank afgenomen door de niet-uitverkoren partijen, daarom wil ik onze eerste keuze graag uitleggen', vertelt Bas van Atteveldt, voorzitter van de WOC. 'In verband met de lengte van de spreektijd, duidelijkheid voor het publiek en praktische mogelijkheden in de zaal, kozen wij in eerste instantie voor acht partijen. Daarnaast keken wij voor een selectie naar de 2e kamerverkiezingen in de kernen Westbroek en Maartensdijk en de gemeenteraadsverkiezingen, die wij niet per kern hebben. Op basis van het gemiddeld aantal stemmen daar, nodigden wij acht partijen uit'.

Thema's
Maar ondernemers zijn niet voor niets innovatief en vindingrijk en houden wel van een nieuwe uitdaging en daarom heeft de organisatie een andere opzet bedacht. De avond bestaat uit twee ronden, van ieder drie kwartier. 'In de eerste ronde houdt elke deelnemer een elevatorpitch van anderhalve minuut', vult de Westbroekse ondernemer Ruth Nagel aan. 'In de pitch presenteert de kandidaat het plan waar zijn/haar partij voor staat. Voor welke waarden staat de partij, wat is nodig voor de bevolking (nieuwbouw, onderwijs, winkels, verkeersoverlast'. Natuurlijk komen tijdens de eerste ronde nog veel meer thema's aan bod, zoals het 'economisch gezond houden' van de kernen (bedrijvigheid, banen, bereikbaarheid, maar ook belastingen) en het aantrekkelijk houden van de dorpskernen (dorpsgezicht, verenigingen). Een ander onderwerp mag uiteraard ook, als de partij denkt daarmee echt het verschil te maken met de andere partijen. Van Atteveldt: 'Tijdens deze eerste ronde is het belangrijk dat de partij een overtuigende businesscase weet neer te zetten. Wij willen niet alleen weten wàt een partij wil bereiken, maar ook dàt de partij dit gaat bereiken. Vragen daarbij zijn: wat gaat de partij precies doen, wanneer is dat af, is een plan haalbaar en uitvoerbaar?'

Finale
De elevatorpitches worden beoordeeld door de zaal, door het publiek te vragen in welke plannen zij hun belastinggeld willen investeren, van wie zij meer willen horen en op wie zij verwachten te gaan stemmen. De uitslag, via de smartphone, geeft aan wie van de kandidaten door mogen naar de tweede ronde, de finale. Van de elf partijen gaan uiteindelijk zes partijen door. 'In de finale krijgen de zes partijen de mogelijkheid vragen te beantwoorden vanuit twee interviewers (Peter van Dijk en Bas van Atteveldt) en vanuit het publiek', vertelt Nagel. 'Op basis daarvan kiezen wij een winnende partij'.

Beeld
Via een groot scherm worden beelden getoond van de zaal en op persoon. De politieke avond wordt gehouden op donderdag 8 maart, om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur, in het Dorpshuis, Prinses Christinastraat 2 in Westbroek. Svp mobiele telefoon meenemen, in verband met stemmen.