Verpleegkundige Veronique zoekt collega’s die willen meebouwen aan een vernieuwd Leendert Meeshuis.
Verpleegkundige Veronique zoekt collega’s die willen meebouwen aan een vernieuwd Leendert Meeshuis. Floran van Poecke

Twintig jaar Leendert Meeshuis in Bilthoven

Algemeen Algemeen

Een huis met een uitdaging!

Het Leendert Meeshuis, gevestigd op het Berg en Bosch-terrein in Bilthoven, bestaat deze maand twintig jaar. Het huis baseerde zich toen, en nog steeds, op het antroposofisch mensbeeld. Monique Wilbrink, verpleegkundige en vanaf het begin werkzaam bij het Leendert Meeshuis: 'we bieden onze bewoners een warme omhulling'.

Leendert Mees
De antroposofisch arts Leen Mees (1902 – 1990) was (mede-)oprichter van drie instellingen: de opleiding voor kunstzinnige therapie De Wervel, het zorgcentrum voor verslaafden Arta, en, in 1960, het verpleeg- en therapiehuis De Maretak in Driebergen. Toen dat laatste huis in 1988 haar deuren sloot, bleef de formele 'erkenning' ervan bestaan. Daarmee kon, tien  jaar later in 1998, een nieuw antroposofisch verpleeghuis worden geopend. Genoemd naar die initiatiefrijke, humorvolle, gedreven en door de antroposofie geïnspireerde arts en levenskunstenaar Leendert Mees.

Mensbeeld
Van het begin was, onder de bezielende leiding van Rob en Ina Emous, het antroposofische mensbeeld richting gevend. Dat mensbeeld kwam terug in alle onderdelen van het huis: de dagelijkse verzorging van lichaam, ziel en geest van de bewoners, de inrichting van het huis en in het culturele aanbod. Kortom: voor de hele gemeenschap. Kenmerkend voor dat mensbeeld is het inzicht dat een mens, ongeacht zijn levensovertuiging, komt uit een niet met de aardse zintuigen waarneembare  -maar wel ervaarbare- wereld van ideeën, gedachten, oerbeelden: een geestelijke wereld.

Aardse lichaam
De mens komt op aarde om zich in een aards lichaam te ontwikkelen tot een steeds liefdevoller mens. Met alle collectief en individueel opgedane ervaringen in dat tijdelijke lichaam keert de mens terug naar die wereld van de geest om ze met hulp van hogere wezens te verwerken, en impulsen op te doen voor een volgend leven op aarde. Dat betekent dat ook de laatste fase in dat aardse lichaam van groot belang is: wat heeft het aftakelende lichaam van déze mens nodig? Wat heeft zijn ziel die afscheid neemt van de aarde, nodig? Wat heeft de geest, het 'eeuwige'  Ik dat zich voorbereidt op het leven 'in de geest', nodig? Zijn ontwikkeling stopt nooit! Daarbij spelen algemeen geldende gegevenheden een rol, die door ieder mens individueel gekleurd worden. Zoals: bij iedereen neemt de vitaliteit af. Iedereen heeft een heel leven om op terug te kijken. Iedereen dient daarmee op één of andere manier in het reine te komen. En iedereen doet dat op zijn eigen manier. 'Antroposofisch' betekent in dit verband hooguit dat er met meer bewustzijn naar gekeken en vervolgens gehandeld wordt – iets wat ieder mens ten goede kan komen. Monique legt uit wat hoe zij dat toepast in de dagelijkse zorg voor kwetsbare bewoners. 'Handelingen, bijvoorbeeld wassen of aankleden, doen we met de juiste intentie. Wanneer wij bij een bewoner zijn, hebben wij op dat moment gerichte aandacht voor hem of haar. We willen de bewoner zich veilig laten voelen en een warme omhulling bieden. Bij ons bijvoorbeeld geen mobieltjes op de afdeling.'

Beweging
Nieuwe medewerkers krijgen een korte introductie in de antroposofie. Ook de artsen (specialisten ouderengeneeskunde) hebben een speciale antroposofische scholing gehad. Zij zoeken in de behandeling van bewoners bijvoorbeeld ook naar alternatieven voor medicatie. Dat kan muziektherapie zijn, een handinwrijving, een therapeutische badbehandeling, een ritmische massage, therapeutisch schilderen of bewegen (euritmietherapie). Ook besteedt het huis aandacht aan het ritme van het jaar door bekende en minder bekende jaarfeesten te vieren, zoals het Michaëlsfeest, Kerst, Pasen en Sint Jan. 'Dat geeft bewoners houvast, want dat kennen zij van vroeger. Zo volgen wij de beweging van het jaar', legt Monique uit. Veel van wat er in het begin in het Leendert Meeshuis gepraktiseerd werd, is door allerlei omstandigheden in de loop der jaren uitgedund. Maar die antroposofische basis is er nog steeds en dat is uitermate waardevol. Het huis gaat dat weer een nieuwe impuls geven. Monique: 'We zijn een huis in beweging, waar huiselijke warmte en vriendelijkheid de boventoon voeren. En waar je constant in ontwikkeling kunt blijven, als bewoner èn medewerker.'

Voel jij je uitgedaagd?
Wil je meebouwen aan een vernieuwd Leendert Meeshuis?
Sta je bewust in het leven?
Ben je benieuwd naar antroposofie in de ouderenzorg?

Kom werken in het Leendert Meeshuis in Bilthoven! Kijk op www.warandeweb.nl/vacatures.