Logo vierklank.nl
 Nienke (l), Florence (m) en Janne (r) hopen dat de TEDx weer net zo'n succes wordt als voorgaande jaren.
Nienke (l), Florence (m) en Janne (r) hopen dat de TEDx weer net zo'n succes wordt als voorgaande jaren.
Jeugd

Het Nieuwe Lyceum organiseert haar derde TEDxYouth

door Walter Eijndhoven

Donderdag 8 maart organiseren leerlingen uit klas 5 VWO van Het Nieuwe Lyceum (HNL) in Bilthoven voor de derde keer een TEDxYouth. De Bilthovense school heeft een officiële licentie. Het thema voor dit jaar is "Make a Difference". Tijdens deze avond doen 8 sprekers hun ideeën uit de doeken over onder andere nepnieuws en nog veel meer.

Na de successen van  2016 en 2017, organiseren leerlingen van klas 5 van het VWO opnieuw een TEDxYouth, met dit jaar als thema "Make a Difference". 'Wij hoorden al  in september dat wij weer een TEDxYouth mochten organiseren', vertelt Florence, leerling van klas 5VWO, 'dus wij konden ruimschoots vantevoren beginnen met de voorbereidingen en leuke sprekers benaderen'. Maar voor het zover was, moest eerst een commissie worden gevormd. Iedereen die het leuk vond mee te doen, kon zich melden bij Ingrid Sickler, docente aan Het Nieuwe Lyceum. Een leerling moest bij haar aangeven waarom hij/zij in de commissie wilde plaatsnemen. Op basis daarvan kon een leerling toetreden tot de commissie.

Sprekers
'Onze organisatie bestaat uit 35 leerlingen, met diverse taken, van voorzitter, secretaris en publicisten tot communicatie, marketing en het maken van t-shirts (met tekst: "Make a Difference") aan toe', vult Nienke aan. Ieder lid heeft een eigen taak. 'Door onze ervaring met voorgaande evenementen hebben wij weer geweldige sprekers kunnen strikken voor een TEDxtalk, onder andere Lisa Westerhof, oudleerlinge, Olympisch zeilster en KLM-pilote en Ruurd Oosterwoud, die het platform DROG tegen nepnieuws heeft opgericht'. Helaas worden nog niet alle namen van deelnemers onthuld. 'Dat klopt', vertelt Janne. 'Iedere week onthullen wij weer één of twee namen van onze lijst. Dat maakt het spannender. Dus als je bent geïnteresseerd in ons evenement, bezoek dan onze website, Fb-pagina of kijk op Instagram'.

TED
Het evenement TED staat voor Technology, Entertainment, Design en werd voor het eerst gehouden in 1984, in Californië. Van daaruit is het uiteindelijk ook overgewaaid naar Nederland. Sprekers worden uitgenodigd om in maximaal 18 minuten "de presentatie van hun leven" te houden op hun gebied van expertise of over een bepaald project, waarvan zij vinden dat het een idee is dat verspreid moet worden. De inhoud van de presentaties bevat geen zware theoretische kost, maar wordt voor iedere belangstellende zo toegankelijk mogelijk gemaakt. Op deze manier wordt geprobeerd begrip en bewustzijn te kweken en toepassingen van de wetenschappen te laten zien die kunnen bijdragen aan een betere wereld. Via YouTube kunnen veel TEDtalks worden bekeken. Tijdens het TEDx-evenement houden de sprekers hun toespraak in het Engels.

Het evenement vindt plaats op donderdag 8 maart van 18.30 uur tot 22.30 uur op Het Nieuwe Lyceum, Jan Steenlaan 38 in Bilthoven. Toegangsprijs voor leerlingen en medewerkers HNL bedraagt 5 euro. Overige belangstellenden betalen 10 euro voor een toegangskaartje, te bestellen via TEDxYouth@HNLBilthoven2018.

Meer berichten