Logo vierklank.nl
 Bart zal nog één wedstrijd spelen met TZ in De Vierstee, dan zit het zaalseizoen erop.
Bart zal nog één wedstrijd spelen met TZ in De Vierstee, dan zit het zaalseizoen erop.
Sport

Bart Drost neemt na dit seizoen afscheid bij TZ

Begin van het seizoen heeft Bart Drost te kennen gegeven dat dit zijn laatste seizoen bij TZ is. Vanaf zijn 17e jaar heeft Bart deel uitgemaakt van de selectie van de Maartensdijkse ploeg. Van 2e klasse naar hoofdklasse is de route die hij met TZ heeft gemaakt. Bart gaat volgend seizoen aan de slag als trainer van het in de 2e klasse uitkomende Victum/Warchild in Houten.

door Kees Diepeveen

Best wel even slikken voor de Technische Staf van TZ toen Bart aan het begin van het seizoen aangaf aan zijn laatste seizoen bij TZ te beginnen. Op zijn 10e jaar begonnen in de jeugd en vanaf zijn 17e jaar onafgebroken spelend in het vlaggenschip van de vereniging. En dat hij daar een heel belangrijke positie in nam blijkt wel uit de veel gebruikte kreet: 'Alles is voor Bartje!'

Twijfel
Vorig seizoen twijfelde Bart al of hij door wilde gaan. Hoewel de ploeg van vorig jaar bij elkaar is gebleven zijn er in de jaren daarvoor best wat wisselingen geweest in het team en daar had Bart wel moeite mee. Bart: 'Telkens gingen er weer speelsters en spelers weg terwijl ik er aan hecht om langer met dezelfde mensen te spelen. Bovendien moet je echt fit zijn in de Hoofdklasse. Dat zit niet alleen in meer trainen maar in mijn geval ook de combinatie met mijn beroep als docent lichamelijke opvoeding. Als ik op maandagochtend of na een training de volgende dag wat voor moet doen vinden mijn enkels en knieën dat niet leuk. En tegelijkertijd merk ik ook op de training dat ik regelmatig niet vol kan gaan vanwege kleine ongemakken. Die uitdaging om zelf nog beter te worden is gewoon een stuk minder vanwege mijn leeftijd en dat maakt dat ik uitkijk naar de nieuwe uitdaging als trainer ook om mezelf te prikkelen'.

Ontwikkeling
TZ heeft een mooie ontwikkeling doorgemaakt. Bart: 'In mijn eerste jaar in het team volgde een promotie naar de 1e klasse. Daar hebben we twee jaar gespeeld. Toen kwamen Frank Timmer en Wouter en Maarten van Brenk naar TZ en dat gaf het team een enorme boost. Onder leiding van trainer Arjen van Ginkel zaten we vier jaar later in de Hoofdklasse en eindigden in ons debuutjaar op de derde plek. Na drie jaar Hoofdklasse hebben we vijf jaar in de Overgangsklasse gespeeld en nu weer in de Hoofdklasse'. Bart vervolgt: 'Het had wel een enorme impact op team en vereniging. Er veranderde veel. Korfbal ging enorm leven. Het was heel bijzonder om deze stap met elkaar te maken. Bijvoorbeeld trainers die veranderingen wilden doorvoeren waren we niet gewend. Bovendien hadden we te weinig trainingsuren. Het is nu nog niet ideaal maar dat heeft te maken met de bezetting van De Vierstee'.

Speciaal
Dat TZ een speciale vereniging is onderstreept Bart van harte. 'Dit moet in stand blijven. We hebben een heel mooie periode achter de rug met relatief veel jeugdleden voor TZ begrippen en waarin de eerste teams op het één na hoogste niveau speelden. Maar juist ook breedtesportteams in jeugd en senioren.TZ moet goed letten op presteren en op breedtekorfbal. Als er een van de twee wordt losgelaten zal het minder gaan. Presteren bij de jeugd bevorderen evenals bij het eerste team. Dat doen we met elkaar. Zie onze supportersvereniging, die maar blijft aanmoedigen ook al hebben we zeven keer verloren. Oog voor elkaar hebben dat is altijd een sterk punt geweest bij TZ en daarom is deze vereniging zo bijzonder'.

Debuut
Bart maakt volgend seizoen zijn debuut als trainer van Victum/Warchild in Houten. 'Het team speelt in de zaal 2e klasse en op het veld in de 1e klasse. Een mooie start als beginnende trainer. Er zit groeipotentie in de vereniging en dat wil ik graag helpen ontwikkelen' aldus Bart 'Spelers beter maken maar ook de korfballer als persoon verder ontwikkelen. Dat is heel belangrijk. In een teamsport moet je het samen beter doen. Dat moet je echt willen en ook zo beleven. Daarom is voldoening en plezier in de sport een vereiste om tot resultaten te komen. Door oog te hebben voor elkaar en goed te communiceren ben je als team tot veel meer in staat. Daar ga ik aan werken en natuurlijk aan de technische en tactische ontwikkeling. Ik neem daar de tijd voor. Die ruimte krijg ik ook. Daarom zie ik mijzelf eerder ergens vijf jaar dan twee jaar werken. Mijn ambitie is om met zo goed mogelijke korfballers te werken waarmee ik stappen kan zetten. Mogelijk zijn de hogere niveaus dan wel haalbaar'.

Twee
Nog twee wedstrijden in de zaalcompetitie. Waarschijnlijk is degradatie niet meer te ontlopen. Daarna het veldseizoen afmaken. Bart is nog niet bezig met zijn vertrek. Hij maakt het seizoen met plezier af. Volgend jaar zal er wel wat gaan veranderen bij TZ. denkt Bart:' Ook Joep Gerritsen stopt met korfballen. De groep wordt kleiner. Vroeger kon er veel geput worden uit de juniorengroep. Dat is nu minder. Daar zal naar mijn mening de aankomende jaren volop moeten worden ingezet. De jeugd die talent heeft laten presteren. Ze uitdagen om het beste er uit te willen halen'. Bart besluit: 'Talent en doorzettingsvermogen hebben en een beetje gek zijn van het korfbalspelletje dan kom je een heel eind. Zelfs tot de Hoofdklasse'.

Meer berichten