Logo vierklank.nl
 Fieke Faber overhandigt het archief aan Paul Meuwese van de Historische Kring.
Fieke Faber overhandigt het archief aan Paul Meuwese van de Historische Kring.
Algemeen

Archief ontwikkelingssamenwerking verhuisd

De Stichting Ontwikkelingssamenwerking De Bilt bestaat alleen nog in archiefvorm. Fieke Faber die - samen met veel anderen - aan de wieg van de Stichting stond en tot het laatste moment haar energie er aan gaf, heeft het archief overhandigd aan Paul Meuwese (voorzitter) van de Historische Kring D'Oude School.

Het bestuur van de Stichting heeft na de opheffing hard gewerkt om alle belangrijke facetten te bundelen en samen te brengen in een viertal ordners. Zij bevatten een overzicht van de activiteiten en resultaten uit haar 35-jarig bestaan.

Oprichting
Het initiatiefbesluit tot oprichting werd in 1982 door de gemeenteraad van De Bilt genomen. Vanaf het begin ging het om samenwerking met een gemeenschap in een ontwikkelingsland om zowel daar als hier een duurzame ontwikkeling mogelijk te maken en armoede daar te helpen verminderen. Vanaf 1990 werden projectwerken ondersteund, eerst in Gakpé (Benin) tot 2012 en daarna op het Indonesische eiland Sumba, terwijl tegelijk in deze gemeente gelijksoortige activiteiten werden georganiseerd rond de thema's water, energie en gezondheid. Daarbij is steeds samengewerkt met veel organisaties, instellingen en scholen, die allemaal aan het gekozen thema werkten op hun eigen manier, passend bij hun organisatie.

Gerust
Nu de activiteiten op dit gebied in goede handen zijn van de Fairtrade Gemeente campagne en BENG kan men met een gerust hart de successen, die met vallen en opstaan werden bereikt, in het archief van de Historische Kring opslaan. Daarmee komt een eind aan een beweging van duurzame ontwikkeling in relatie tot internationale samenwerking, die door de inwoners van De Bilt jarenlang trouw is gesteund en die nu op andere manieren wordt voortgezet.  (Frank Diepstraten)

Meer berichten