Met 15 km/u scheuren over het schoolplein.
Met 15 km/u scheuren over het schoolplein.

ANWB Streetwise op De Nijepoort

Algemeen Jeugd

door Walter Eijndhoven

Donderdag 15 februari deden leerlingen van de basisschool De Nijepoort in Groenekan mee met een leuk en leerzaam programma: ANWB Streetwise, zodat kinderen veiliger kunnen deelnemen aan het verkeer. De kids namen deel aan vier onderdelen: 'Toet Toet', 'Blik & Klik', 'Hallo Auto' en 'Trapvaardig'.

Streetwise bestaat uit een pakket praktische en interactieve verkeerslessen voor alle groepen binnen het basisonderwijs. Gemeenten, maar ook scholen nemen velerlei maatregelen om de verkeersveiligheid van schoolkinderen te vergroten. Volgens de ANWB is echter één ding heel moeilijk te regelen, namelijk het gedrag van verkeersdeelnemers. Kinderen leren alleen in de praktijk hoe zij beter kunnen omgaan met het steeds drukker wordende verkeer. De ANWB voelt zich nauw betrokken bij verkeersveiligheid en heeft daarom het pakket ANWB Streetwise ontwikkeld, voor alle leerlingen van de basisschool.

Diverse onderdelen
'Vanochtend vroeg waren de instructeurs van de ANWB al aanwezig op onze school', vertelt Marjan van Grieken, directeur van De Nijepoort. 'Als school vinden wij het belangrijk dat onze leerlingen zich veilig in het verkeer begeven en daarom hebben wij de ANWB uitgenodigd om verkeerslessen aan hen te geven'. Voordat het zover was, moest de school allerlei maatregelen nemen om de lessen zo goed mogelijk te laten verlopen. Aandachtspunten waren onder andere: een ruimte van minimaal 5x5 meter om de kleutermodule 'Toet Toet' goed te laten verlopen, bij 'Blik&Kllik' waren dubbele deuren noodzakelijk om een electro-auto van 1.02 meter breed en 100 kilo zwaar naar binnen te rijden, bij 'Hallo Auto' was een vergunning nodig om de straat te mogen afsluiten en werden hekken en borden geplaatst met een gebodsbord 'verboden in te rijden'. Bij het laatste onderdeel 'Trapvaardig' moesten alle leerlingen hun eigen fiets meenemen.

Van Grieken: 'Wij moesten aan diverse voorwaarden voldoen om het hele pakket van Streetwise uit te kunnen voeren. Gelukkig verliep alles naar wens en hebben onze leerlingen weer veel geleerd en zij hadden natuurlijk heel veel plezier'.

Dankzij Streetwise wordt het steeds veiliger in het verkeer.