Frederique (l) en Nienke (r) organiseerden met hun team de Escape Room op HNL.
Frederique (l) en Nienke (r) organiseerden met hun team de Escape Room op HNL.

Science Fair op Het Nieuwe Lyceum

Algemeen Jeugd

door Walter Eijndhoven

Vrijdag 16 februari organiseerde Het Nieuwe Lyceum (HNL) in Bilthoven de jaarlijkse Science Fair in het kader van U-talent. Het thema voor dit jaar was 'The Great Escape'. Via diverse workshops streden teams van VWO 5/6 van HNL tegen teams van het Christelijk Lyceum Zeist (CLZ) en het Corderius College uit Amersfoort.

'Als thema voor dit jaar hadden wij 'The Great Escape', vertelt Nienke, leerling van het HNL. 'Daarom zijn wij de afgelopen maanden, met veel plezier, bezig geweest met het ontwerpen van een Bèta Escape Room. Door het oplossen van allerlei problemen en het kraken van codes, in een zo snel mogelijke tijd, moeten teams van CLZ, het Corderius College en teams van onze school het tegen elkaar opnemen. Het team met de snelste tijd wint een ticket voor zes mensen voor de VR Escape Room in Utrecht', vult mede-organisator Frederique aan.

Leaphy
Naast de Escape Room konden de teams nog meedoen aan diverse workshops. Zo was er de mogelijkheid om te 'tinkeren' (een proces waarin je iets creëert, een product ontwikkelt), je te verdiepen in reeksen en sommen of een 'leaphy'' te programmeren. 'Een 'leaphy' is een robotje', vertelt Olivier van Beekum, docent aan het Corderius College in Amersfoort. 'Robotica is tegenwoordig hip en leerzaam. Daarom gaven wij onze leerlingen van de bovenbouw vorig jaar de opdracht een robot te maken, voor een paar tientjes, in de hoop hen te interesseren voor bètavakken'. Tijdens de workshop deed niet elk robotje het naar wens en werd door het team naarstig gezocht naar een oplossing. Van Beekum: 'Dankzij dit project lukt het ons om meer leerlingen te interesseren voor bètavakken, robotica, informatica en techniek. Onze leerlingen geven nu ook les aan kinderen op de basisschool, zodat ook zij al op jonge leeftijd in contact komen met wetenschap en techniek. Uiteindelijk is onze hoop gevestigd dat meer studenten voor techniek kiezen'.

U-talent
Ieder jaar wordt een Science Fair georganiseerd op scholen voor Havo en VWO om interesse te kweken voor Bètavakken in het onderwijs. U-talent draagt bij aan de kwaliteitsverhoging van het bèta- en techniekonderwijs in Havo en VWO en probeert een goede aansluiting te realiseren met het hoger onderwijs (HBO en Universiteit). Leerlingen in de bovenbouw van Havo en VWO kunnen masterclasses volgen aan de Hogeschool Utrecht en bij de Universiteit Utrecht. Leerlingen komen in contact met leerlingen met dezelfde interesses en maken mee hoe het eraan toegaat op hogeschool of universiteit. VWO-leerlingen kunnen via masterclasses kennismaken met onder andere 'Magnetische Vloeistoffen', 'Being a Drug Designer for Two Days', 'De Confrontatie met Einstein' of '3D printen van levende weefsels'. Gemotiveerde en getalenteerde leerlingen volgen op deze wijze innovatieve onderwijsmodules.

Aan het eind van de Science Fair op HNL ging het damesteam van CLZ aan de haal met de prijs, met zes mensen naar de VR Escape Room in Utrecht.

Het oplossen van de codes viel nog niet mee.