V.l.n.r. Henric de Jong Schouwenburg, Henny van der Heijden (3e plaats), Edwin Plug (1e plaats), Hans Stevens (2e plaats) en Gert-Jan Weierink.
V.l.n.r. Henric de Jong Schouwenburg, Henny van der Heijden (3e plaats), Edwin Plug (1e plaats), Hans Stevens (2e plaats) en Gert-Jan Weierink.

Eerste 'Maartensdijker van het Jaar'

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Gedurende vier weken, tussen 10 januari en 12 februari, konden inwoners van Groenekan, Hollandsche Rading, Maartensdijk en Westbroek hun stem uitbrengen op 'hun' Maartensdijker van het Jaar, een nieuw te starten traditie binnen de kernen van de voormalige gemeente Maartensdijk. Na het tellen van alle stemmen beet Edwin Plug uit Maartensdijk het spits af, met de meeste stemmen.

Initiatiefnemers Maartensdijker Gert-Jan Weierink en Henric de Jong Schouwenburg uit Groenekan startten woensdag 10 januari de eerste verkiezing van 'Maartensdijker van het Jaar', in Dijckstate aan het Maertensplein in Maartensdijk. Al op deze startbijeenkomst konden inwoners van de vier kernen hun stem uitbrengen op hun favoriete vrijwilliger.

Genomineerden
Nog voor de stembussen werden geopend, stroomden diverse namen al binnen. Via de facebookpagina en formulieren bij kapper Hans en Dijckstate volgden nog meer namen. 'Nadat wij alle stemmen hadden geteld, met negen genomineerden, kwam uiteindelijk een top drie tevoorschijn, vertelt Weierink. Op de derde plaats staat Henny van der Heijden, vanwege zijn activiteiten bij De Vierstee, als tweede werd Hans Stevens gekozen, omdat hij zo vrolijk en sociaal-voelend is en natuurlijk omdat hij de 'knipper' van Maartensdijk is', vertelt Weierink. 'Maar Edwin Plug kreeg de meeste stemmen,vanwege zijn inzet bij Vierstee 2.0 en de samenvoeging van voormalig gemeente Maartensdijk bij gemeente De Bilt'. Over deze samenvoeging was Plug echter niet helemaal te spreken. 'Gemeente De Bilt is helaas veel te weinig gericht op de kleinere kernen Groenekan, Hollandsche Rading, Maartensdijk en Westbroek. Een gemiste kans', legt Plug uit.

Maartensdijks Volkslied
Nadat de 'Maartensdijker van het Jaar' bekend was gemaakt, volgde nog de prijsuitreiking, een wisselbeker, een driegangen-diner bij Bij de Tijd in De Bilt, een taart van Landwaart en bloemen van Boeketterie Klokker. Na de uitreiking zong iedereen uit volle borst mee met het Maartensdijkse Volkslied, begeleid door Gijsbert van der Linden op piano. 'Geweldig dat zoveel mensen op mij hebben gestemd', vertelt Edwin Plug. 'Bij deze wil ik de prijs graag opdragen aan alle vrijwilligers, die hebben meegewerkt aan Vierstee 2.0, want ook zij hebben veel gedaan voor onze gemeenschap'.

Volgend jaar volgt een nieuwe verkiezing. Weierink: 'Jammer dat dit jaar minder belangstellenden tijdens de uitreiking aanwezig waren dan wij hoopten. Daar gaan wij ons nog op beraden. Eén ding weet ik zeker, dit evenement wordt een traditie in Maartensdijk'.

!