Logo vierklank.nl
 De excursiegroep voor een duurzaam gerenoveerde huurwoning in Montfoort.
De excursiegroep voor een duurzaam gerenoveerde huurwoning in Montfoort.
Algemeen

Biltse fracties bezoeken 'aardgasloze' woningen

Woensdag 7 februari bezocht een delegatie van de gemeenteraad een aantal energie-neutrale woningen. De volksvertegenwoordigers konden zo een kijkje nemen in de toekomst van 'aardgas-loos' wonen.

De excursie werd georganiseerd door de Biltse energiecoöperatie BENG! die daarmee aandacht vroeg voor lokaal klimaat- en energiebeleid. 'De komende vier jaar worden doorslaggevend', aldus 'reisleider' Bouwe Taverne van BENG!, 'Energiebeleid verdient een plek in het nieuwe collegeakkoord'. De bezoeken aan de woningen maakten duidelijk dat comfort en aardgas-loos verwarmen goed samen gaan.

Hoe
Hoe verwarm je huizen zonder aardgas? In de toekomst zal er vaak voor elektrische oplossingen worden gekozen, bijvoorbeeld door middel van warmtepompen. Robert Schenkel van Stedin vertelde, op weg naar de eerste locatie, onder meer over welke consequenties dat heeft voor het elektriciteitsnet. Dat moet worden verzwaard waardoor er bijvoorbeeld meer transformatiehuisjes gaan bijkomen.

Comfort en betaalbaarheid
In Montfoort was de excursiegroep te gast in een duurzaam gerenoveerde huurwoning, onderdeel van experiment 'De Poorters' om tien huurwoningen van het aardgas af te halen. De bewoners zijn er tevreden mee; de voormalige 'doorwaai'-woningen zijn nu uiterst comfortabel geworden met een betaalbare energierekening. Het prijskaartje van dit pilotproject was hoog, mede door onvoorzien hoge onderhoudskosten. Woningbouwvereniging GroenWest zet nu meer in op een stap voor stap aanpak waarbij comfort en betaalbaarheid leidend zijn.

Waterweg
Na het bezoek aan Montfoort was er aandacht voor particulier initiatief in de eigen gemeente. Bram de Deugd vertelde het verhaal van zijn nul-op-de-meter nieuwbouwproject aan de Waterweg dat hij samen met plaatselijke bedrijven realiseerde. Ook in zijn woning kreeg de excursiegroep een rondleiding aangeboden. Bram en zijn gezin zijn blij met de nieuwe woning waar ze inmiddels een maand wonen. De lucht-warmtepomp kan het huis verwarmen bij een buitentemperatuur tot -20 graden dus met de huidige vrieskou is het nog steeds lekker warm in huis.

Corporatie
In de huiskamer van Bram vertelde Ronald Hofstede van Woningbouwcorporatie SSW meer over de resultaten van de twee (bijna) nul-op-de-meter huur-flats aan de Henrica van Erpweg en de Mr. Samuel van Houtenweg. SSW richt zich ook bij nieuwe renovatieplannen op een zo hoog mogelijke ambitie richting (bijna) energieneutraal. (Jenny Senhorst)

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>