Voor de lezingen bestond grote belangstelling.
Voor de lezingen bestond grote belangstelling.

Lezingen rond verschijnen boek Bernard Schut

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

In de Bilthovense Boekhandel vond op zondag 11 februari onder grote belangstelling een bijeenkomst plaats met drie korte lezingen. Aanleiding was het verschijnen van het boek 'De rekening van vijf jaar oorlog. Bilthoven en De Bilt de eerste jaren na de bevrijding' van Bernard Schut.

De auteur vertelt in zijn inleiding dat er geen officiële presentatie van het boek was, omdat het al op 26 januari was uitgekomen. Bernard Schut wil met drie lezingen over de in het boek beschreven tijd aandacht aan het verschijnen ervan geven. De eerste lezing werd gehouden door Gerrit Dekker, oud-commissaris Rijksrecherche Amsterdam met als titel 'De jacht op Miep Oranje'. Van Miep Oranje is bekend dat zij betrokken was bij verzetsgroep Rolls Royce, die rondom Soest actief was. Ze was koerierster en werd in de bossen bij Lage Vuursche door de Duitsers aangehouden, en gearresteerd toen bleek dat ze illegale kranten in haar fietstas had. Twee maanden later was ze weer in Soest bij de verzetsgroep. Ze vertelde dat ze was ontsnapt, maar vanaf dat moment werden in de omgeving veel verzetsstrijders en onderduikers opgepakt. Het leek er op dat ze voor de Duitsers was gaan werken. Miep Oranje bleek na de oorlog verdwenen te zijn.

Jan Derk Boerma hield een lezing onder de titel 'Herinneringen van een jongen uit de Overboslaan'. Hij is de zoon van Zus Boerma, een van de belangrijke mensen in het verzet en woonde in de Overboslaan. Daar woonden mensen met verschillende opvattingen dwars door elkaar heen. Joden, NSB'ers, landverraders, onderduikers en verzetsmensen. Die moeten alles van elkaar geweten hebben. De verrader Van der Waals woonde er, maar ook de broer van Van Geelkerken. Toch werden er geen mensen verraden. Jan Derk Boerma vertelt op boeiende wijze over zijn jeugd in die tijd, die door veel aanwezigen bij de lezing wordt herkend, omdat ze veel van de personen waarover hij vertelt gekend hebben. Wetenschappelijk onderzoeker Jochem Botman houdt de derde lezing getiteld: 'De geheimen van Kamp Blauwkapel', waar de civil security interrogation centre zich na de bevrijding in 1945 vestigde.

Jan Derk Boerma vertelt gedetailleerd over zijn belevenissen.