Logo vierklank.nl
Activiteiten

Van Ewijck-gebak in de Koperwiek

 Voldoende Van Ewijckgebak voor de bewoners van de Koperwiek.
Voldoende Van Ewijckgebak voor de bewoners van de Koperwiek.

Ook in verzorgingshuis 'de Koperwiek' was er op donderdagochtend 25 januari koffie en gebak ter ere van de Stichting Ewijck. De aanleiding voor deze jaarlijkse traktatie werd verwoord door bestuurslid Rienk Miedema.

Miedema: 'De heer Sippo Johan van Ewijck was in De Bilt de laatste Ambachtsheer. Van 1744 tot en met 1974 waren de van Ewijcks de ambachtsheren van De Bilt en Oostbroek. Dus grootgrondbezitters van dit gebied, schout en schepen, zij zorgden voor besturen en rechtspraak, scholen en haar bestuur en zelfs de vroedvrouw was hun taak. Maar ook de kerk was onder hun beheer, zoals kerkmeesters, kosters en doodgravers. In zijn testament had de heer Sippo van Ewijck laten vastleggen dat na zijn dood alle bewoners van verzorgingshuizen rond zijn overlijdensdatum een presentje zouden ontvangen. Daarom is zijn idee ook vastgelegd in de Stichting van Ewijck. Daar is nog bij gekomen, dat na het overlijden van mevrouw van Ewijck (1996) er ook nog wel een kopje koffie/thee met wat lekkers er bij mocht komen'.

Vanaf 2004 wordt dit ook muzikaal omlijst door Ignace de Jong en samen met Rienk Miedema en zingt dit duo al meer dan 12 jaar oudhollandse liedjes, waar de bewoners volop mee zingen. Verder ondersteunt de van Ewijck -Stichting op eenmalige wijze sociaal -en culturele doelen, die specifiek gericht zijn op de gemeente De Bilt.       (Gert van Ingen)

Meer berichten