Overlast voor het drukke verkeer wordt zoveel mogelijk beperkt.
Overlast voor het drukke verkeer wordt zoveel mogelijk beperkt. Foto: Henk van de Bunt

Kruising Soestdijkseweg Zuid op de schop

Algemeen Algemeen

Tot eind februari werkt de gemeente De Bilt nog door aan de verbetering van de veiligheid en doorstroming van de kruising van de Soestdijkseweg Zuid met De Holle Bilt/Dorpsstraat in De Bilt. De werkzaamheden gaan gepaard met twee weekendafsluitingen met een omleiding voor gemotoriseerd verkeer.

De kruising wordt uitgebreid met een vrije busbaan, nieuwe verkeerslichten, veiliger fietsoversteekplaatsen en twee ondergrondse faunapassages. Om ruimte te maken voor de aanpassingen zijn eind vorig jaar al enkele watergangen verlegd. Voorafgaand aan de werkzaamheden aan de kruising wordt De Holle Bilt aangepakt. Deze krijgt langs beide zijden een fietspad en een wegversmalling om het autoverkeer af te remmen.

Op werkdagen kan al het verkeer de kruising in alle richtingen passeren, maar zal het wel hinder kunnen ondervinden. Aanpassingen aan de verkeerssituatie zijn met borden aangegeven en waar nodig worden verkeersregelaars ingezet en wordt het verkeer veilig langs de werkzaamheden geleid.

Twee weekenden dicht
Om de verkeershinder zoveel mogelijk te beperken wordt er in twee weekenden dag en nacht doorgewerkt van vrijdagavond 20.00 uur tot zondag in de loop van de dag, afhankelijk van het weer en de voortgang. Dit zijn de weekenden van 16/17/18 en 23/24/25 februari. Tijdens deze weekenden is in beide richtingen een omleiding voor autoverkeer ingesteld. Vanaf de Soestdijkseweg Zuid loopt deze via de Groenekanseweg, Biltse Rading, Sartreweg (Utrecht) en de Utrechtseweg. Het dorp De Bilt blijft bereikbaar vanaf onder andere de Blauwkapelseweg, Waterweg en het Dr. Letteplein. De omleiding is met gele borden aangegeven.

De Holle Bilt
Tijdens de twee weekeindafsluitingen zijn de woningen en bedrijven aan De Holle Bilt niet bereikbaar vanaf de kruising. Zij kunnen in deze twee weekeinden gebruikmaken van de afrit van de Utrechtseweg (N237) bij Hotel De Biltsche Hoek en een tijdelijke oprit, die bij het hotel wordt gemaakt.

Belangrijke verbinding
De Soestdijksweg Zuid is voor fietsers, automobilisten en openbaar vervoer een belangrijke verbinding tussen het treinstation in Bilthoven en het Utrecht Science Park in Utrecht, niet in de laatste plaats voor inwoners en medewerkers en bezoekers van bedrijven langs deze route. Provincie Utrecht betaalt een groot deel van de kosten vanuit haar programma Beter Benutten. Binnen dit programma werken het Rijk, de regio en het bedrijfsleven samen om de bereikbaarheid in de drukste regio's te verbeteren.

Einde werkzaamheden Soestdijkseweg Zuid
De verbetering van de kruising en De Holle Bilt is de laatste van een pakket van samenhangende verkeersmaatregelen om de veiligheid en doorstroming van het verkeer op de Soestdijkseweg Zuid te verbeteren. De andere, reeds uitgevoerde maatregelen zijn: de aanleg van de snelfietsroute tussen station Bilthoven en de Utrechtseweg, de aanleg van de rotonde Van Leeuwenhoeklaan - Soestdijkseweg-Zuid, de aanleg van de busstrook aan de zuidzijde van de rotonde Groenekanseweg - Soestdijkseweg-Zuid, de aanleg van de oversteek op de Soestdijkseweg-Zuid bij Sweco en de aanleg van het voorsorteervak voor linksaf slaand verkeer inclusief nieuwe bushaltes bij het gemeentehuis.

Rond 16.00 uur is het al een drukte van belang op de kruising.