Voorafgaand aan de werkzaamheden kregen de kinderen van basisschool de Nijepoort op een interactieve manier informatie over de werkzaamheden aan de A27 en het viaduct vlakbij de school.
Voorafgaand aan de werkzaamheden kregen de kinderen van basisschool de Nijepoort op een interactieve manier informatie over de werkzaamheden aan de A27 en het viaduct vlakbij de school.

Basisschool de Nijepoort middenin de A27 werkzaamheden

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Bij de onderdoorgang in Groenekan liep aannemerscombinatie 3Angle tegen een lastig vraagstuk aan. Basisschool de Nijepoort had namelijk aan weerszijden van de A27 klaslokalen. Dat vroeg om een logistieke oplossing en een goede samenwerking met de school.

Elke dag fietst directeur Marjan van Grieken, net als veel van haar leerlingen, via de onderdoorgang Groenekanseweg naar Basisschool de Nijepoort: 'Bij het brengen en ophalen is het soms een chaos. De onderdoorgang is een belangrijke verkeersader. Daarom was het fijn toen in januari 2016 3Angle en Rijkswaterstaat ons uitnodigden om te praten over de werkzaamheden voor de verbreding van de A27'.

Veiligheid
'Fietsende kinderen, auto's met ouders die hun kinderen komen ophalen en brengen en vrachtverkeer gaan niet echt goed samen. Daar waren we ons allemaal van bewust. De veiligheid van de kinderen stond op nummer 1 en dus moest er een goede oplossing komen'. Tijdens verschillende bijeenkomsten sprak de school uitvoerig met 3Angle en Rijkswaterstaat over de werktijden, planning en veiligheidsmaatregelen. 'In de voorbereidingsfase kregen we alle plattegronden en bouwtekeningen te zien en maakten we afspraken over de veiligheid.'

Hinder beperken
In de voorbereidingsfase werd bijvoorbeeld afgesproken dat tussen 8.00 uur en 9.00 uur het bouwverkeer geen gebruik mocht maken van de onderdoorgang. En dat het personeel van 3Angle en de onderaannemers hun auto's niet in de buurt van de school mochten parkeren. Daarnaast zou 3Angle tijdens de werkzaamheden verkeerregelaars inzetten om te zorgen dat de fietsende kinderen veilig op school arriveerden. Daarmee kon de hinder voor de basisschool beperkt worden.

Korte lijntjes
In de praktijk werden de afspraken niet altijd 100% nageleefd. Van Grieken: 'De eerste lijnen weten goed wat de afspraken zijn, bijvoorbeeld 3Angle zelf en de mensen op kantoor. Maar de leveranciers en onderaannemers niet. Dit betekende, dat er alsnog tussen 8.00 uur en 9.00 uur soms vrachtwagens reden of dat parkeerplekken bezet waren. Gelukkig waren de lijntjes kort doordat we voor de start van de werkzaamheden een lijst met contactpersonen hadden ontvangen. Na 1 belletje was het probleem vaak opgelost. De onderdoorgang zelf is overdag nooit afgesloten geweest. Dat was heel fijn en is altijd volgens afspraak gegaan'.

Vrachtwagenstuur
Niet alleen voor het schoolbestuur en de ouders waren de werkzaamheden aan de A27 spannend. Ook voor de kinderen. 'Om de leerlingen te vertellen over de gevaren van de werkzaamheden, kwam een vrachtwagenchauffeur van 3Angle voor de start van de werkzaamheden langs. Hij legde de dode hoek uit en wat je wel en niet moet doen in de buurt van het bouwverkeer. En natuurlijk het allerleukste: alle kinderen mochten even in de cabine achter het stuur zitten. Vooral dat deel vonden ze gaaf. Een jongetje zei zelfs dat hij als hij groot is ook in zo'n vrachtwagen zou willen rijden. Dat soort momenten blijven mij bij.'

Uniek
Sinds 2 januari 2018 heeft Basisschool de Nijepoort een nieuw onderkomen 500 m. verderop. 'Deze verhuizing stond al voor de start van de werkzaamheden gepland. We zijn het oude gebouw bij de onderdoorgang ontgroeid. De 2 verschillende locaties waren ook een beetje onhandig. Nu passen alle leerlingen in één gebouw.' En hoe kijkt Van Grieken terug op de werkzaamheden voor de A27? 'Het was een hectische periode. Achteraf gezien denk ik dat we door de intensieve samenwerking alles tot een goed einde hebben gebracht. Wij hebben geleerd hoe belangrijk goede communicatie is. De leerlingen vonden het in ieder geval een leuke tijd. Zo hadden de kleuters een paar weken het thema 'bouwen'. Met 2 bouwprojecten, de verbreding van de A27/A1 en de bouw van onze nieuwe school, dicht in de buurt konden ze na de les zelf de bouwvakkers aan het werk zien. Dat is best uniek.'

Marjan van Grieken, directeur van basisschool de Nijepoort.