Logo vierklank.nl
 Grote belangstelling bij de opening van de nieuwe kantoorruimte.
Grote belangstelling bij de opening van de nieuwe kantoorruimte.
Algemeen

Nieuwe kantoorruimte Steunpunt Vluchtelingen De Bilt

Onder grote belangstelling vond donderdag 25 januari de opening plaats van de nieuwe kantoorruimte voor het Steunpunt Vluchtelingen De Bilt in het Lichtruim in Bilthoven. Bestuursleden, vaste medewerkers en de vele vrijwilligers toonden vol trots de nieuwe werkruimte aan geïnteresseerden die zich op één of andere manier betrokken voelen bij het Steunpunt.

door Walter Eijnhoven

Traditiegetrouw vond ook direct de nieuwjaarsbijeenkomst plaats.Het werd ook de hoogste tijd om weg te gaan uit het oude pand aan de Kometenlaan in Bilthoven. Twee weken voor de verhuizing kwam plotseling het plafond spontaan naar beneden zetten. 'De hoogste tijd dus om te verhuizen naar een nieuw pand', vertelt Adri Peters, voorzitter van het Steunpunt. 'Na meer dan 24 jaar trouwe dienst in de Kometenlaan kwam deze nieuwe ruimte in het Lichtruim precies op tijd voor onze medewerkers en cliënten'. Vrijwilliger Toon Gerritsen is erg blij met de mooie kamers op de eerste verdieping, naast de bibliotheek. Gerritsen: 'De kamers zijn ruim en licht. Bovendien bevindt het Steunpunt zich pal naast de bibliotheek, zodat cliënten zich niet hoeven vervelen als zij even moeten wachten voor hun afspraak met één van ons. Van de medewerkers van de bieb heb ik al gehoord dat zich meerdere mensen hebben opgegeven als lid. Door veel boeken te lezen, ben je de Nederlandse taal toch eerder machtig'.

Samenwerking
Cliënten kunnen nu goed worden ontvangen in een gebouw dat niet alleen mooi is maar waarin ook allerlei andere maatschappelijke en culturele activiteiten plaatsvinden. Niet alleen de bibliotheek bevindt zich hier, maar ook diverse scholen, het Kunstenhuis, Wematch en jeugdzorg. 'Dit biedt veel mogelijkheden voor samenwerking en dwarsverbanden. Wij zien nu al dat cliënten gebruik maken van de bieb, maar ook dat overleg met jeugdzorg gemakkelijker is en daar zijn wij erg blij mee. Op deze manier kunnen wij onze cliënten laten zien hoe welkom zij zijn bij ons. Dat wij dit nu kunnen vieren, hebben wij aan veel mensen en instanties te danken. Natuurlijk het gemeentebestuur, dat ons altijd heeft gesteund bij het idee dat het Lichtruim bij uitstek de plaats is waar ons nieuwe kantoor zou moeten komen. En natuurlijk ook SSW, die voor ons de benodigde ruimte realiseerde. Verder voelen wij ons erg welkom door de andere gebruikers van het Lichtruim, zoals het Kunstenhuis en Reinaerde', vertelt Peters.

Nieuwkomers
Behalve de opening van het nieuwe kantoor, vierden medewerkers en vrijwilligers van het Steunpunt ook het jaarlijkse nieuwjaarsfeest, nu voor het eerst ook bijgewoond door nieuwe statushouders die het afgelopen jaar in De Bilt zijn komen wonen. Totaal waren dat 123 mensen, waarvan 31 in het kader van gezinshereniging. Onder deze nieuwkomers is ruim eenderde onder 18 jaar. Ongeveer tweederde van hen is afkomstig uit Syrië en verder uit Afghanistan, Verenigde Arabische Emiraten, Iran, Ethiopië, Oeganda, Eritrea, Irak, Soedan, China en Jemen. Door het grote aantal nieuwkomers hadden vrijwilligers bij het Steunpunt het extra druk. In het afgelopen jaar zijn 54 nieuwe vrijwilligers bij het Steunpunt komen werken. Door hun komst zijn nu 142 vrijwilligers aan het Steunpunt verbonden, van wie 21 maatschappelijk begeleiders en 91 taalcoaches.

Meer berichten