Na 16 jaar trad Peter Dijs terug als voorzitter.
Na 16 jaar trad Peter Dijs terug als voorzitter.

Belangenvereniging Weltevreden neemt afscheid

dinsdag 30 januari 2018 12:00

door Walter Eijndhoven

Op de Algemene Ledenvergadering van dinsdag 23 januari nam Peter Dijs, na 32 jaar lidmaatschap, waarvan 16 jaar in de functie van voorzitter, afscheid van de Belangenvereniging Weltevreden. Hij liet een vereniging na met een financieel gezonde, sluitende begroting. Nu vond hij het tijd het stokje over te dragen.

Peter Dijs is een druk baasje. Nadat hij in 1975 vanuit Oudewater verhuisde naar De Bilt, werd hij al snel lid van de Belangenvereniging Weltevreden, een toen nieuwe wijk in Weltevreden-Zuid. 'De wijk was aanvankelijk ontstaan vanuit diverse bouwstromen, ergens midden jaren '70 van de vorige eeuw', vertelt Dijs. 'Net als in deze tijd, was er ook toen een tekort aan huizen en moest je er snel bij zijn als je een huis wilde kopen. Een lidmaatschap van een vereniging was dus handig. Zij hield zich in de eerste plaats bezig met het behartigen van materiële belangen van onze bewoners', vervolgt Dijs. Belangenvereniging Weltevreden zette zich vooral in om kortingen te krijgen. Op onderhoud van de cv, aanschaf hardhouten deuren en ramen met dubbele beglazing. 'In die tijd ontstond ook een conflict met de bouwer over gebreken aan dakkapellen', vervolgt Dijs. 'En er was gedoe bij de oplevering van de huizen. Elke bewoner moest tenminste 15 jaar verplicht tv signalen betrekken van Robert Schmitz BV, een bedrijf uit Culemborg. Vanuit de gemeentelijke politiek werd een stichting opgericht, die een centraal antennesysteem (CAI De Bilt/Bilthoven) runde'. Dat was om een einde te maken aan antennes op het dak. De CAI bood meer zenders en was beter dan het aanbod van Robert Schmitz. Zo ontstond onvrede onder de leden van de belangenvereniging. Tijd dus om te onderhandelen met CAI De Bilt. Helaas werden beide partijen het niet eens over de voorwaarden, zodat alle inwoners van Weltevreden gedwongen bleven tv signalen te ontvangen van Robert Schmitz.

Bestuur
In 1985 verhuisde de toenmalige voorzitter, alleen de secretaris bleef over. Er was dus een nieuw bestuur nodig. Peter Dijs werd daarin vice-voorzitter van de vereniging. 'Wij kregen toen veel voor elkaar voor de bewoners, zoals beëindiging van het conflict over de dakkapellen, werd het wurgcontract met Robert Schmitz aangepakt en werd een lampenproject gestart voor meer veiligheid in de wijjk', vertelt Dijs. Na een periode van betrekkelijke rust verhuisde de toenmalige voorzitter Teun Dam naar Bilthoven en dreigde de penningmeester er alleen voor te komen staan. Dijs stelde zich toen beschikbaar als voorzitter en werd gekozen. Meerdere bewoners bleken wel interesse te hebben in een bestuursfunctie. En zo ontstond weer een nieuw bestuur.

Festiviteiten
Sinds het 25-jarig bestaan van de vereniging organiseert zij om de vijf jaar een wijkfeest voor alle leden. Ook wordt elk jaar gezamenlijk een kerstbijeenkomst gehouden om het jaar af te sluiten. Verder is tijd gestoken in behoud en renovatie van speeltuintjes, verdween de overlastgevende kermis, kwam er een eigen website en werd voorkomen dat het zwembadplan Weltevreden doorging. Veiligheid is een speerpunt van de vereniging: in 2012 organiseerde zij, in samenwerking met de gemeente, een bijeenkomst voor alle bewoners van Weltevreden over het voorkomen van inbraken. Twee jaar geleden is een WhatsApp groep opgestart met inmiddels over de honderd leden.Ook werd een lief-en-leedpotje ingesteld. 'Volgend jaar bestaat de vereniging 45 jaar, dus wij zien uit naar het jubileumfeest. De belangenvereniging, nu met mijn opvolger Alfred Folkeringa als voorzitter aan het roer, blijft zich volop inzetten voor een veilige, prettige wijk voor jong en oud'. Kortom: een leuke en fijne wijk om te wonen.