Ouderen worden verwend met een 'bakkie leut'.
Ouderen worden verwend met een 'bakkie leut'.

Ouderen terug naar school

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

In het kader van 'Respect voor elkaar' is het al vele jaren de gewoonte, dat leden van de ouderenbonden KBO en PCOB De Bilt een bezoek brengen aan een school voor Voortgezet Onderwijs in de gemeente. Op 'stormdag' 18 januari bezocht een groep senioren de Aeres MAVO Bilthoven in Bilthoven.

Alle weercodes van geel tot rood ten spijt werd de groep van 23 personen die ochtend rond koffietijd verwelkomd door leerlingen van de school in de 'oude gymzaal van de voormalige Van Everdingenschool'. Mini Rijksen-Landman was woordvoerder van de groep: 'Deze school is gebouwd in 1930 en vertoont invloeden van de Nederlandse architect W.M. Dudok en de Amerikaanse architect F.L. Wright. Als gemeentelijk monument is het aanzien van de school aan de buitenkant bewaard, maar vanbinnen is de school aan de eisen van de tijd aangepast. Ook het onderwijs heeft diverse veranderingen ondergaan. Sinds september 2017 heet de school officieel Aeres MAVO Bilthoven met een theoretische leerweg. Voor de nieuwe lichting leerlingen betekent dit dat er extra mogelijkheden voor hun ontwikkeling zijn. Zij kunnen nu topprogramma's volgen, is extra aandacht voor internationalisering en het nieuwe vak 'Lifestyle' . Met een TL diploma op zak stromen veel leerlingen door naar de havo of naar een beroepsopleiding in het mbo. Dit kan vervolgd worden tot op de Aeres Hogeschool Wageningen'.

Lessen
Aansluitend werd het gezelschap door de leerlingen uit de leerlingenraad in kleine groepjes meegenomen door de school. Er werd een inkijkje gegeven bij verschillende lessen. Mini Rijksen vervolgt: 'Zo is men in een 3e klas bezig met Nederlands. Ieder heeft naar keuze een boek gelezen dat aan bepaalde eisen moet voldoen. Bij de boekbespreking moeten de leerlingen o.a. aangeven tot welk genre het boek behoort, wie de hoofdpersoon en evt. bijfiguren zijn. Wat is het thema en vanuit welk perspectief is het geschreven?' Het volgende vak in klas 2A is biologie. Het gezelschap ziet een filmpje waarin de werking van het hart wordt toegelicht. Daarna wordt in de opname een schapenhart ontleed met behulp van een scalpel en een glazen staaf. In een later lesuur zullen de leerlingen dit zelf moeten doen in groepjes van vier, waarbij ieder een eigen taak heeft. Niet elke leerling kan dit waarderen. Er worden geluiden vernomen als: 'eng, vies, niet leuk'.

Studiecentrum
In het studiecentrum kunnen leerlingen zelfstandig studeren of werken aan opdrachten van topprogramma's tijdens de lessen. Ook is er een stiltecoupé. Mini Rijksen: 'Dan duiken we zo'n vijftig jaar terug in ons eigen leven bij het vak geschiedenis. De jaren '60 komen op het scherm voorbij, de tijd waarin velen zich afzetten tegen de bestaande maatschappij. 'Beter langharig dan kortzichtig' is de kreet. Beatles, Rolling Stones, nozems, hippies en provo's gaan gevestigde rollen doorbreken. De actiegroep Man Vrouw Maatschappij ontstaat. Ieder moet zelf nadenken wat hij wil en niet in het vaste spoor van het verleden gaan'.

Nadenken en meedenken
Nadenken heeft men op de Aeres MAVO Bilthoven ook gedaan. In de middagpauze met een heerlijke lunch praat teamleider mevrouw Laura van Esveld de senioren bij over het programma van haar school. Er is enkele jaren hard gewerkt aan noodzakelijke vernieuwingen en in december heeft de Inspectie van het Onderwijs dit alles goedgekeurd. Tot slot worden de senioren aan de tand gevoeld. Op het digibord verschijnen opgaven voor hoofdrekenen ('dat kunnen de ouderen toch zo goed?!'), gevolgd door een dictee. De leerlingenraad vraagt met hen te brainstormen over enkele stellingen, zoals: 'De kennis van kinderen is minder dan vroeger', 'Boeken zijn onzin', 'Vroeger was alles beter dan nu' en 'digitaliseren heeft de scholen veranderd'. Na wat persoonlijke ontboezemingen van de ouderen over hun bucketlist ('ik wilde wat van de wereld zien' en 'ik wilde missionaris met een baard worden') zit de schooltijd 'voor ouderen' voor die dag erop.