Wethouder Hans Mieras hoopt dat ouders zo snel mogelijk het Buitenhuis weer verlaten.
Wethouder Hans Mieras hoopt dat ouders zo snel mogelijk het Buitenhuis weer verlaten.

Opening Ronald McDonaldhuis in De Bilt

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Vrijdag 26 januari opende wethouder Hans Mieras een vestiging van het Ronald McDonaldhuis aan de Holle Bilt 19-21 in De Bilt. Om tegemoet te komen aan de vraag naar ruimte voor gezinnen met een ziek kind, moest het Wilhelmina Kinderziekenhuis op zoek naar meer kamers. Uiteindelijk vond zij deze in een pand naast het Biltse Van der Valk Hotel.

Het huis waar de ouders kunnen verblijven, bestaat uit zes kamers met badkamer en verder uit twee huiselijk ingerichte woonkamers en een grote keuken. Aan de achterkant bevindt zich ook nog een tuin. 'In het Ronald McDonaldhuis, hier aan de overkant, beschikken wij over 32 kamers, voor de ouders', vertelt medewerkster Karin Cramer. 'Omdat de vraag groter is dan het aanbod, moesten wij op zoek naar meer ruimte. Gelukkig hebben wij die hier gevonden, bijna recht tegenover het ziekenhuis. Wij huren het pand voor drie jaar. Daarna hopen wij ons weer te vestigen binnen het Ronald McDonaldhuis bij het Wilhelmima Kinderziekenhuis'.

Buitenhuis
Wethouder Mieras was blij dit Buitenhuis te mogen openen. 'Het is echt een Buitenhuis, gelegen op één van de mooiste plekjes van ons dorp, naast Landgoed Beerschoten', vertelt hij. 'Maar het is ook een thuis, buiten je eigen huis, voor ouders die hier tijdelijk wonen'. Mieras is dan ook bijzonder dankbaar voor de inzet van Klaas en Els van der Valk voor dit prachtige initiatief. Mieras: 'Met een ernstige aandoening in het ziekenhuis terechtkomen, is één van de ergste dingen die je kan overkomen. Eigenlijk is er maar één ding erger: moeten toezien hoe je kind in het ziekenhuis wordt opgenomen. Daarom is het werk van Ronald McDonald Kinderfonds ook zo belangrijk. Ik wens de toekomstige bewoners van dit prachtige pand toe, dat zij hier maar kort hoeven te blijven en snel weer met een gezond kind naar huis kunnen'.

In het Ronald McDonaldhuis logeren ouders, broertjes en zusjes van kinderen die zijn opgenomen in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Het Huis krijgt geen subsidie van de overheid en is dus geheel afhankelijk van donaties, sponsors en vrijwilligers.