Logo vierklank.nl
Algemeen

Weerzien na meer dan 65 jaar.

 Roel van Duin eerste rij, eerste van rechts  Ebbe Rost van Tonningen, tweede rij eerste van links
Roel van Duin eerste rij, eerste van rechts Ebbe Rost van Tonningen, tweede rij eerste van links

Ebbe en Roel over keerpunten in hun leven

Ebbe Rost van Tonningen en Roel van Duijn waren in 1948/49 klasgenoot. Daarna kwamen zij elkaar nooit meer tegen. Pas nu weer in 2018. Met een gemeenschappelijke conclusie. Beiden mannen zien de balans tussen economie en milieu als DE noodzakelijke weg voor ieder mens, ieder bedrijf en DE opgave voor de politiek.

Ebbe en Roel, twee klasgenoten van de basisschool na 65 jaar in gesprek over 'keerpunten' in hun leven. De laatste werd bekend  o.a. als politiek activist, gemeenteraadslid, wethouder, biologische boer en ook als schrijver, schaker en pianist. Midden zestiger jaren kwam hij vanuit de Provobeweging o.a. met een verziend plan voor de 'witte fietsen' om de milieuvervuiling tegen te gaan.  Roel maakte bijzondere dingen mee. Hij werd ontvoerd en decennia lang door de Nederlandse inlichtingendienst AIVD geschaduwd. Pas veel later werden hem excuses aangeboden.

De provobeweging was een voorbode van wat in 1968 internationaal gebeurde. In dat jaar braken veel politieke opstanden uit, ook in Nederland. Mei 1968 wordt als een ommekeer gezien tussen een traditionele  maatschappij naar meer democratisering  en sociale vrijheid. Is er in 2018 een nieuw kantelmoment nodig naar meer respect voor de natuur?

Ebbe Rost van Tonningen volgde een andere levensweg. Hij koos voor een loopbaan als opbouwwerker en interimbestuurder in verandermanagement. En richtte een eigen lokale politieke beweging op: Beter De Bilt. Ook hij werd gemeenteraadslid en wethouder, schreef boeken. Hij speelt accordeon met als motto: 'met trekken en duwen komt er altijd muziek uit'.

Het gesprek tussen Roel en Ebbe. Woensdagavond 7 februari in het Vlaams Broodhuys Emmaplein 20 te Bilthoven. Inloop vanaf 19.30 u. Start om 20.00 u. Belangstellenden die zich van een plaats willen verzekeren graag aanmelden via email: ebbe@ebberostvantonningen.nl

Meer berichten