Dik van de Meent leert het vak aan Mehari Brhane.
Dik van de Meent leert het vak aan Mehari Brhane.

Genomineerd voor het Groene Lintje

Algemeen Algemeen

Iedere statushouder een fiets!

Kunnen fietsen is voor statushouders een belangrijke stap naar integratie. Maar een goede fiets is duur. Biltenaar Dik van de Meent knapt afgedankte fietsen op die Steunpunt Vluchtelingen voor een zacht prijsje verkoopt.

Het idee voor dit Weesfietsenproject ontstond toen Hilda van Min uit Bilthoven met statushouders aan wie ze Nederlandse les geeft ging fietsen en ontdekte dat ze op zeer slechte fietsen reden waarvoor ze wel fors hadden betaald. Ze schakelde haar buurman Dik van de Meent, een gepensioneerde amateur fietsenmaker, in en samen maakten ze wethouder Anne Brommersma en het Steunpunt Vluchtelingen enthousiast voor het idee dit vaker te gaan doen.

De gemeente stelt 'weesfietsen' ter beschikking, fietsen die op last van de gemeente zijn verwijderd omdat de eigenaar ze niet meer heeft opgehaald. Ook particulieren leveren fietsen aan. In zijn tot werkplaats omgebouwde garage repareert Van de Meent de fietsen, daarbij geholpen door Mehari Brhane uit Eritrea aan wie hij het fietsenmakervak leert.

Het project startte in oktober 2017. Inmiddels zijn er 54 fietsen geworven, waarvan er vijftien al een gelukkige nieuwe eigenaar hebben gevonden. Van de Meent: 'Voor sommige fietsen zijn dure onderdelen nodig. Omdat we ook fietsen krijgen waaraan weinig gedaan hoeft te worden heffen de kosten elkaar op en kan de prijs laag blijven, tussen vijftig en 125 euro.'

Het Weesfietsenproject is een van de drie genomineerde projecten waarop inwoners van De Bilt kunnen stemmen voor het Groene Lintje, de onderscheiding die GroenLinks uitreikt aan een initiatief dat bijdraagt aan duurzaamheid. Stemmen kan, tot 11 februari, op de website www.debilt.groenlinks.nl.