Joanne Penning (l) en Judith Boezewinkel (r) hopen dat nog meer bedrijven en maatschappelijke organisaties partner worden van Samen voor De Bilt.
Joanne Penning (l) en Judith Boezewinkel (r) hopen dat nog meer bedrijven en maatschappelijke organisaties partner worden van Samen voor De Bilt.

Samen voor De Bilt al tien jaar midden in Biltse samenleving

Algemeen Algemeen

Donderdag 25 januari viert Samen voor De Bilt, met founders en partners, haar tienjarig bestaan in een zaal van Huize Het Oosten aan de Rubenslaan in Bilthoven. Ooit begonnen als een droom om lokale bedrijven en maatschappelijke organisaties bij elkaar te brengen, groeide Samen voor De Bilt uit tot het middelpunt binnen de gemeente.

door Walter Eijndhoven

Vijftien jaar geleden borrelde het idee bij pionier Esther Hofstede om 'iets' te gaan doen met Maatschappelijk Bewust Ondernemen binnen de gemeente Zeist, om werknemers in het bedrijfsleven te laten kennismaken met een totaal andere wereld, namelijk die van niet-commerciële organisaties .Om dit idee tot stand te brengen, richtte zij Samen voor Zeist op, om vervolgens door te stoten met Samen voor De Bilt. Inmiddels namen meerdere gemeenten dit initiatief over. In deze gemeenten zetten mensen vanuit bedrijven hun kennis, middelen of handen in voor maatschappelijke organisaties.

Scholenproject
'De beursvloer is onze bekendste activiteit. Iedere gemeente waar een vestiging aanwezig is, heeft haar eigen projecten ', vertelt directeur Joanne Penning. 'Eén van die projecten binnen gemeente De Bilt is het scholenproject. Binnen onze gemeentegrenzen bevinden zich veel kennisinstellingen, daarom laten wij scholieren kennismaken met organisaties als het KNMI'. Via workshops legt het KNMI leerlingen uit waar zij mee bezig is: wat is 'het weer' eigenlijk, wat is een meteoroloog, hoe ontstaan aardbevingen of vulkaanuitbarstingen? Penning: 'Natuurlijk geven wij niet alleen kennisinstellingen een podium. Als scholieren geïnteresseerd zijn in andere bedrijven, willen wij hen daarmee ook van dienst zijn'.

Circulaire economie
Een ander thema waar Samen voor De Bilt zich mee bezighoudt is de circulaire economie: ondernemen of organiseren met een kringloop van grondstoffen zonder afval. 'Wij vinden dit thema belangrijk. Via de circulaire economie hopen wij de duurzaamheid van burgers en bedrijven te bevorderen, waarmee je, behalve het klimaat, ook de financiële resultaten van je organisatie duurzaam verbetert', legt Penning uit.

Een voorbeeld van betrokken zijn op de omgeving en duurzaam willen zijn, is de Aeres Mavo uit Bilthoven. Penning: 'Via haar nieuwe lifestyleopleiding wil deze school duurzaamheid promoten. Zij willen bijvoorbeeld een moestuin voor eigen gebruik en zij willen zich inzetten voor hun omgeving. Voor hun 'buur', woonzorgcentrum D'Amandelboom, hebben leerlingen onlangs cupcakes gebakken. Op deze manier probeert de Aeres Mavo er voor haar omgeving te zijn. Wij ondersteunen de school waar mogelijk'.

Sinds kort kunnen bedrijven zich ook melden voor een project van één dag. Voor Poonawalla organiseert Samen voor De Bilt drie matches in april. Hun medewerkers gaan aan de slag bij Steunpunt Vluchtelingen, bij de Schaapskooi van Reinaerde en bij het Hospice Demeter. Tot slot eten zij gezamenlijk bij restaurant Bij de Tijd in De Bilt.

Vrijwilligers
Tien jaar geleden is Samen voor De Bilt begonnen met een directeur. Nu is dat veranderd. 'Wij hebben nu twee medewerkers in dienst, ieder voor zestien uur per week', legt intermediair Judith Boezewinkel uit. Wij werken samen met veel vrijwilligers, mensen die zich inzetten voor de goede zaak. Ook bedrijven werken in natura mee, zoals Hans Lebbe, die voor ons de fotografie verzorgt en Aad Voermans van Aangenaam Ontwerp, die zorgt voor de folders, banners en dergelijke'.

'En nu staat ons tienjarig jubileum dus op stapel, in Huize Het Oosten', vertelt Boezewinkel. Penning vult haar collega aan: 'Morgenmiddag verwachten wij zo'n tachtig gasten, alleen (ex-)partners zijn uitgenodigd voor dit evenement. Diverse lokale, maatschappelijke organisaties verzorgen de lekkere hapjes en drankjes, zoals BiltsHeerlijk uit De Bilt. Het RIVM maakt filmpjes van deze middag, zodat wij kunnen nagenieten van ons jubileum'.

Toekomst
Na dit grootse evenement gaat het leven weer gewoon door. Ook Samen voor De Bilt heeft nog veel op stapel staan. In juni organiseren wij weer een beursvloer en het scholenproject en de activiteiten rond de circulaire economie gaan natuurlijk gewoon door', vertelt Boezewinkel. Wij hopen dat nog meer bedrijven zich aanmelden als partner van Samen voor De Bilt en wij willen uitbreiden naar Groenekan, Hollandsche Rading, Maartensdijk en Westbroek'. Geïnteresseerd? Neem dan contact op met Samen voor De Bilt; e-mail: joanne@samenvoordebilt.nl of bel: 06 46064010.