Ester Floor (achter haar kudde) tijdens een wandeling in Lage Vuursche.
Ester Floor (achter haar kudde) tijdens een wandeling in Lage Vuursche. Foto: Caspar Huurdeman

Dakloze schaapskudde zoekt begrazing

Algemeen Dieren

door Henk van de Bunt

Herder Ester Floor startte in 2015 met een eigen schaapskudde van ruim 200 Veluwse, Kempische en Drentse Heideschapen. Afgelopen week kwamen Ester en haar man Werner in het nieuws, omdat het echtpaar een oproep doet voor (nieuwe) begrazing.

De schaapskudde van Ester en Werner is vanaf april a.s. 'dakloos'. Drie jaar lang liep de kudde rond op de terreinen van het Utrechts Landschap Maarn, Maartensdijk, Soesterberg, de vliegbasis, Zeist en de Paltz in Soest. Ester Floor vertelt: 'Door een geldkwestie en vervelende samenloop van omstandigheden gaat één van onze opdrachten dit jaar niet door. Hierdoor zijn we dringend op zoek naar nieuwe plekken waar onze kudde kan grazen. Wij begrazen daarmee natuurterreinen op de Utrechtse Heuvelrug. Daarnaast verkopen we de wol, maken vilten producten, geven workshops, organiseren wandelingen en educatieve middagen voor kinderen'.

Ruimte
Werner Floor vult aan: 'Vanaf april 2018 hebben wij ruimte voor nieuwe opdrachten voor onze schaapskudde. Wij zoeken heideterreinen, grasland, weides, natuurgrond in het bezit c.q. beheer van landgoedeigenaren, particulier bezit, gemeenten, waterschappen, bedrijven, bouwmaatschappijen, opleidingsinstituten, of investeringsmaatschappijen. Komen wij met de gehele schaapskudde dan bieden wij begrazing aan voor minimaal 2 weken of meer. Daarbij gaat het om stukken grond (al dan niet aaneengesloten) van 5 hectare of meer. Eventueel is het ook mogelijk om met een deel van de kudde te komen, te denken valt aan groepjes van 30 à 40 schapen. Dan zijn kleinere projecten ook mogelijk, al dan niet voor langere tijd'.

Voordelen
100 van de 200 schapen zijn geadopteerd door liefhebbers. Dat is volgens Ester Floor nog een reden waarom ze voor de dieren een plek moeten vinden: 'We kunnen deze mensen toch niet ineens melden dat ze wegmoeten'? Voordelen voor de grondeigenaar zijn, dat het stuk grond netjes en grondig begraasd wordt en niet gemaaid of anderszins bewerkt hoeft te worden. Niet alleen is het een ecologisch manier van natuurbeheer, maar het levert ook kostenbesparing op. Heide- en natuurgronden krijgen de kans zich te ontwikkelen en (zeldzame en inheemse) plantsoorten, die bijvoorbeeld vlinders en bijen aantrekken worden versterkt. Schapen rullen de bodem, grazen ongewenste begroeiing weg (bramen, Japanse duizendknoop, brandnetels, dennetjes, berkjes en ander opschot, maar ook bereklauw en andere invasieve soorten), bemesten op natuurlijke ecologische basis en nemen kruiden en zaden mee in hun vachten. Bovendien is een kudde heideschapen een lust voor het oog en geeft het mensen een mooie natuurbelevenis.

Werkwijze
Omdat het welzijn van de schapen bij Ester en Werner hoog in het vaandel staat en zij garant staan voor een goed resultaat, hoeden zij de schapen zelf of, wanneer zij in een afgerasterd veld staan, controleren zij ze dagelijks op gezondheid, voeding en watervoorziening, maar ook of het resultaat behaald wordt. De grondeigenaar heeft er geen omkijken naar. Omdat de herders ook bos- en natuurbeheer in hun dienstenpakket hebben, behoren bles-, rooi-, maai, - snoei- en aanplantwerkzaamheden ook tot de mogelijkheden.

Voor contact: Ester & Werner Floor, e-mail info@floorlandschapsbeheer of tel. 06 11424444.


 

Afbeelding
Afbeelding