63 leerlingen uit de provincie Utrecht gaan met elkaar het debat aan.
63 leerlingen uit de provincie Utrecht gaan met elkaar het debat aan.

28e editie publiek debat Model European Parliament

Algemeen Jeugd

door Walter Eijndhoven

Vrijdag 12 januari vond, in het Huis van de Provincie in Utrecht, de 28e editie plaats van het Model European Parliament. Gedurende drie dagen bogen 63 leerlingen, afkomstig van acht scholen uit de provincie Utrecht zich over onder andere aantasting van privacy, regulering van overheidsfinanciën en hoe om te gaan met afscheidsbewegingen binnen een land. Ook De Werkplaats behoorde tot de deelnemers.

Het Model European Parliament (MEP) is een simulatie van het Europees parlement voor scholieren uit Europa. Daarmee biedt het MEP jongeren uit de hoogste klassen van het voortgezet onderwijs de mogelijkheid ervaring op te doen met het bedenken van oplossingen voor grensoverschrijdende problemen binnen de Europese Unie. In de rol van Europarlementariërs maken jongeren kennis met het complexe proces van Europese besluitvorming en krijgen zij inzicht in het belang van de samenwerking tussen de diverse lidstaten.

Duitsland
Ook elf werkers van De Werkplaats uit Bilthoven speelden het Europees Parlement na, met commissievergaderingen, het opstellen van resoluties en plenaire debatten. De debatten waren voor iedereen te volgen in de Statenzaal van het Huis van de Provincie, aan de Archimedeslaan in Utrecht. Iedere school vertegenwoordigt een land binnen de Europese Unie. Behalve als parlementariërs simuleren zij ook het bestuur van het Europees Parlement en zijn zij actief als journalist. 'Vanochtend ging het best goed met ons team', vertelt werkster Jade. 'Tijdens deze simulatie vertegenwoordigen wij Duitsland en het is goed om te zien hoe het eraan toegaat in het echte Europees Parlement. Als team moesten wij een resolutie indienen op het gebied van privacy. Na stemming werd onze resolutie aangenomen door het parlement. Mooi om te zien hoe dat gaat'.

Belangstelling
Toen de Europese Unie belangrijker werd voor Nederland, groeide onder jongeren de belangstelling voor het MEP. Ieder jaar doen nu zo'n 2.500 jongeren mee uit de hoogste klassen van HAVO/VWO. Op schoolniveau worden op scholen door het hele land conferenties gehouden. Elke bij de MEP aangesloten school stuurt een delegatie leerlingen naar de MEP-conferentie in de eigen provincie. Vervolgens worden de beste deelnemers geselecteerd om voor hun provincie te strijden op nationaal niveau. De winnaars zullen de Nederlandse belangen verdedigen binnen de Europese Unie. De winnaar op provinciaal niveau is nog niet bekend.

11 werkers vertegenwoordigen hun school op provinciaal niveau.