Logo vierklank.nl
 Verhalenverteller en (klassieke) muziekliefhebber Edwin Rutten.
Verhalenverteller en (klassieke) muziekliefhebber Edwin Rutten.
Muziek

Familieconcert 'Voor volwassenen en andere kinderen'

door Walter Eijndhoven

Zondag 21 januari organiseert Stichting Mezzo Forte Piano het concert 'Schilderijen van een Tentoonstelling'. Dit stuk is een van de meest spraakmakende pianocomposities van de negentiende eeuw. Op een creatieve manier wil verhalenverteller Edwin Rutten, met zijn begeleider Mischa Fomin op piano, kinderen en volwassenen laten kennismaken met dit meesterwerk.

Edwin Rutten schreef het verhaal bij 'Schilderijen van een Tentoonstelling' van Modeste Moessorski. De muziek van dit stuk is gebaseerd op de schilderijen van Victor Hartmann. Omdat er maar weinig schilderijen zijn overgebleven, roepen Rutten en Fomin bij de toehoorder fantasiebeelden op via muziek en verhaal.

Klassiek
'Ik heb een grote voorliefde voor verhalen vertellen en klassieke muziek. Daarom was het voor mij ook vanzelfsprekend om 'ja' te zeggen toen de Stichting Mezzo Forte Piano mij vroeg een verhaal te vertellen tijdens pianomuziek', vertelt ex-Bilthovenaar Edwin Rutten. Rutten schreef zelf het verhaal voor drie generaties, voor kinderen, ouders en grootouders. Zijn motto is dan ook: voor volwassenen en andere kinderen, een herinnering voor ouders en grootouders, dat ook zij ooit kind zijn geweest. 'De eerste repetitie met Misha Fomin was best spannend, maar ik kan je verzekeren dat het goed klonk', vervolgt Rutten zijn verhaal. 'Vanuit de Stichting vroeg men of ik het verhaal zelf wilde schrijven. Dat heb ik dus gedaan. Ik hoop dat de kinderen het ook leuk vinden. Als presentator van kinderprogramma's heb ik geleerd om nooit kinderachtig te zijn, kinderen vinden dat niet leuk. Wel wil ik de toehoorder met mijn verhaal prikkelen en nieuwsgierig maken. Als dat lukt, ben ik geslaagd'.

Geheimen
Tijdens de voorstelling geeft Rutten enkele geheimen prijs van de piano. De pedalen, de snaren, hamers, de witte en zwarte toetsen en het touché. Verder gaat hij in op het leven van de componist. Wie was die Moessorski eigenlijk? Tijdens het concert worden projecties getoond van verschillende kunstenaars en kunstvormen. Rutten: 'Het stuk is alleen geschreven voor piano. Tijdens de voorstelling vertelt ook Fomin (in het Russisch) het één en ander over het stuk. Het verhaal van Fomin vertaal ik dan weer naar het Nederlands. En iedereen maar denken dat ik Russisch spreek, maar eigenlijk spreek ik geen woord van deze moeilijke Slavische taal'. De schilderijen, waarnaar het stuk verwijst, bestaan helaas niet meer, op ééntje na. 'Ja, dat is heel jammer. Ooit kwam één schilderij weer boven water, maar de andere negen zijn verloren gegaan, voorzover men weet. Ik hoop maar dat zij ooit weer worden gevonden, in de archieven van een museum of universiteit, of op een oude, rommelige zolder'.

Leerlingen
Vrijdag 19 januari gaan leerlingen van de groepen 6,7, & 8 van Biltse basisscholen naar 'Schilderijen van een Tentoonstelling'. Toegangskaarten voor de voorstelling van zondag 21 januari zijn verkrijgbaar bij De Bilthovense Boekhandel in Bilthoven, Bouwman Boeken in De Bilt of via de website van Stichting Mezzo Forte Piano (www.mfpiano.nl)


 

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>