Aandacht voor singer-songwriter Anne Fernhout uit Utrecht.
Aandacht voor singer-songwriter Anne Fernhout uit Utrecht.

Genomineerd voor het Groene Lintje

Algemeen Algemeen

door Walter Eijnhoven

Zaterdag 13 januari hield GroenLinks haar jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst in De Schakel, aan de Soestdijkseweg-Zuid in Bilthoven. Meer dan vijftig leden en geïnteresseerden waren aanwezig en luisterden vol belangstelling naar de plannen van de partij voor het komende jaar.

Onderwerpen als de gemeenteraadsverkiezingen, duurzaamheid, het landelijke cynisme en transparantie passeerden de revue. Dit jaar gaat de grootste aandacht uit naar de gemeenteraadsverkiezingen, als regio Utrecht moet de lat zo hoog mogelijk worden gelegd, om de nummer één plaats te bereiken. Anne uit Utrecht luisterde de bijeenkomst op met gitaarmuziek en zang.

Vier jaar
'GroenLinks heeft de laatste vier jaar al veel bereikt', vertelt wethouder Anne Brommersma. 'De groene politiek was in het begin weinig duurzaam, maar wij hebben inmiddels wel een akkoord voor windenergie, een routekaart voor een energieneutraal De Bilt in 2030 en een nieuw zwembad. Dit nieuwe bad is het eerste zwembad in Nederland en misschien zelfs in Europa, zonder verwarming op gas'. Met hulp van Groenlinks zijn diverse projecten vlotgetrokken, zoals Vierstee 2.0 in Maartensdijk, is veel energie gestoken in de Kwinkelier, verbouwing van Het Nieuwe Lyceum en de WMO.

Huis-aan-huis
Om meer kiezers te trekken, gaat GroenLinks de boer op in gemeente De Bilt. Brommersma: 'Voor ons is het belangrijk zoveel mogelijk inwoners te bereiken. Dit doen wij door huis-aan-huis te gaan en mensen te bellen, met de vraag waarvoor wij ons moeten inzetten de komende vier jaar. Verder zullen diverse leden weer gaan flyeren en staan er weer borden in tuinen. Ook hopen wij op veel likes via onze Facebookpagina'.

Groen Lintje
Tijdens de bijeenkomst lieten drie genomineerden voor het Groene Lintje - een prijs voor duurzame initiatieven - van zich horen:

De eerste genomineerde is Weesfietsendebilt. Dit project zamelt oude fietsen in van bewoners uit De Bilt. Deze fietsen zijn veelal bedoeld voor statushouders. Sinds 1 oktober 2017 zijn 52 fietsen binnengebracht, weer volledig hersteld en ter beschikking gekomen aan derden. De fietsen worden nagekeken in de garage van Dick, aan de Willem de Zwijgerlaan in Bilthoven. Voor meer infomatie: www.weesfietsendebilt.nl

De tweede genomineerde is het Riksjaproject, overgewaaid uit Kopenhagen. De klant kan zelf aangeven wanneer hij willen worden opgehaald en waar hij naartoe wil op de fiets. Niet-mobiele mensen hebben op deze manier de dag van hun leven. Ook De Bilt heeft de beschikking over zo'n fiets (met 'chauffeur'). In Nederland zijn reeds 16 à 17 gemeentes met riksja's. Voor meer informatie: www.fietsenallejaren.nl

De derde genomineerde is de Budgetkring, een werkgroep waarin de klant, met behulp van een leefstijlprogramma, wordt gestimuleerd bewust en zorgvuldig om te gaan met geld en zijn leven. Een kring bestaat uit ongeveer acht personen, die elke twee weken bij elkaar komen, onder begeleiding van getrainde vrijwilligers. Het programma bestaat uit 15 bijeenkomsten. Voor meer informatie: Arland Swaak, www.debilt@budgetkring.nl

Jury
In voorgaande jaren bepaalde een jury binnen GroenLinks wie van de drie genomineerden het Groene Lintje waard is. 'Dit jaar gaan wij dat anders doen', vertelt Brommersma. 'De jury van het Groene Lintje bestaat nu uit de inwoners van De Bilt. Iedereen mag stemmen op één van deze drie projecten'. Vanaf deze week kan iedereen stemmen via de website van GroenLinks, tot uiterlijk zondag 11 februari. Dan sluit de stembus en worden de stemmen geteld. Op 11 maart wordt bekendgemaakt wie van de drie genomineerden het Groene Lintje 2018 krijgt.

Meet informatie over de projecten zijn ook te vinden via: https://debilt.groenlinks.nl Stemmen kan via: https://nl.surveymonkey.com