Marijn Peperkamp hoopt op meer vergroende tuinen.
Marijn Peperkamp hoopt op meer vergroende tuinen.

Vergroening tuin in gemeente De Bilt

Algemeen Natuur & Milieu

door Walter Eijndhoven

Naar aanleiding van het veranderend klimaat ontstaat bij zware slagregens al snel wateroverlast in steden en dorpen. Om wateroverlast te voorkomen ziet Henk Zandvliet, raadslid voor GroenLinks in De Bilt, daarom graag vergroening van de tuinen binnen zijn gemeente. Eén van die vergroende tuinen is van Marijn Peperkamp aan de Korhoenlaan in Bilthoven.

Zonder ooit gehoord te hebben van de Operatie Steenbreek, voldeed Peperkamp aan alle eisen van deze landelijke groene actie. Zoveel mogelijk stenen eruit en zoveel mogelijk groen erin. De vele negatieve gevolgen van verstening zijn aanzienlijk: meer wateroverlast door steeds vaker voorkomende hoosbuien, minder insecten in de tuin betekent ook minder vogels en andere dieren in de omgeving. Al het overtollige water kan nergens meer heen, zodat dit een enorme druk betekent op het rioolstelsel. Kortom: burgers die hun tuin vergroenen dragen hun steentje bij aan de leefbaarheid van hun eigen buurt.

Modetrend
Een stenen, onderhoudsvrije tuin is een modetrend, welke door media in stand wordt gehouden. In diverse huis- en tuinprogramma's komt dit item steeds weer terug. Niet iedereen denkt hetzelfde over een versteende tuin. Marijn Peperkamp en haar gezin verhuisde drie jaar geleden vanuit Utrecht naar Bilthoven. 'Wij woonden best fijn in Utrecht, maar het ontbrak ons aan een voortuin, een grote wens van ons gezin. En een huis met een voortuin tref je niet zo vaak in de grote stad, daarom zijn wij buiten Utrecht gaan zoeken. Uiteindelijk zijn wij drie jaar geleden naar Bilthoven verhuisd, waar wij nu met veel plezier wonen, in een groene omgeving', vertelt Peperkamp. Het huis waar het gezin ging wonen, beschikte over een stenen tuin, zodat er nog wel wat werk aan de winkel was voor hen. Peperkamp: 'Wij hebben zoveel mogelijk stenen uit de voortuin verwijderd en maakten er een mooie moestuin van'. Er groeit nu van alles en nog wat in, zoals bonen en veldsla. 'Wij hebben ook aardappelen gestekt, uiteindelijk kwam dit vanzelf allemaal op.Geweldig, toch? En allemaal in je eigen tuin!'