Logo vierklank.nl
Kunst & Cultuur

Een nieuwe expositie in de traverse

Werk van Marie Jose Robben.
Werk van Marie Jose Robben.

De 'lopende' zeer fraaie expositie met portretten en stillevens in ArtTraverse eindigde op dinsdag 16 januari. Daarna wordt de expositie van Thea Figee en Marie José Robben ingericht. Op zondag 21 januari om 15.00 uur wordt deze geopend door Gerdin Linthorst, voormalig journaliste bij de Volkskrant en lid van het Eijlders Dichters Collectief.

door Henk van de Bunt

Evert Bouws (lid ArtTraverse commissie) stelt de exposanten voor: 'Thea Figee woont en werkt in Utrecht, waar in haar atelier schilderijen en prenten in gemengde grafische technieken ontstaan. Sinds 1999 werkt zij ook met geblazen glas. Haar geblazen glasunica worden uitgevoerd in glasstudio Van Tetterode in Amsterdam. Haar belangrijkste inspiratiebron voor alles komt voort uit bewondering, respect en zorg voor de natuur. De schoonheid van zoiets kleins als een libelle, de gelaagdheid van een sloot vol planten en dieren, maar ook de grootsheid van een herfstlucht, de kracht van een wilde oceaan, de constante beweging en verandering van de natuur. Het inspireert tot nieuw werk. Tussen prenten, olieverfschilderijen en glas is een constante wisselwerking'.

Kunstig
Bouws vervolgt: 'Marie-José Robben woont en werkt in Amsterdam en heeft een uitgebreid en indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Zij laat zich in haar werk al schilderend meevoeren door de onbenoembare toonaarden en zeggingskracht van kleur en licht. Zij beschouwt de verf als een goddelijk materiaal en hanteert deze op bijna sculpturale wijze. Door de zeer gelaagde verfstructuur ontstaan intense kleuren. Vaak inspireren een landschap, bloemen of andere motieven uit de natuur haar maar ook laat zij zich graag leiden door muziek en literatuur. Het thema dient als inspiratiebron of aanleiding maar is uiteindelijk ondergeschikt aan het schilderen zelf. Haar idealen zijn puur schilderkunstig'.

De expositie in het gemeentehuis in Bilthoven loopt van 21 januari t/m dinsdag 13 maart.

Meer berichten