Logo vierklank.nl
 Na jarenlang diensten in het schoolgebouw gaat nu weer een echter kerkdeur open op zondag.
Na jarenlang diensten in het schoolgebouw gaat nu weer een echter kerkdeur open op zondag.
Algemeen

Eerste kerkdienst in eigen kerk

Nadat de Hersteld Hervormde gemeente in Groenekan het aanbod kreeg de kerk aan de Groenekanseweg te kopen, greep zij direct haar kans. Na de scheuring binnen de Nederlands Hervormde Kerk in 2004, belegden de Hersteld Hervormden hun diensten iedere zondag in het oude gebouw van de School met de Bijbel, aan de Groenekanseweg, maar vanaf 3 januari hebben zij hun eigen kerk. 

door Walter Eijndhoven

In 2004 voltrok zich, binnen kerkelijke kringen, een ramp. De Nederlands Hervormde Kerk scheurde en daarmee hele wijken en vriendenkringen, zelfs binnen families en gezinnen zocht men vanaf dat moment hun eigen weg. In dat jaar ging de Hervormde Kerk, samen met de Gereformeerde Kerk en de Lutherse Kerk over in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), terwijl de Hersteld Hervormden hun eigen weg gingen.

Onverenigbaar
'Tot 2004 behoorden alle Hervormden tot één kerk, de Nederlands Hervormde Kerk', legt Teus van Asselt, lid van de Hersteld Hervormde Gemeente Groenekan uit. 'Helaas kwam, na veel gesteggel, een scheiding tussen de diverse kerken, omdat verschillende standpunten binnen de geloofsgemeenschappen onverenigbaar bleken. Ook bij ons in gemeente De Bilt speelde dit. In 2015 ontstonden contacten met de PKN en tijdens gesprekken hoorden wij dat de kerk te koop kwam. Als kerkgemeenschap konden wij niet zomaar zonder overleg een kerk kopen en schakelden wij onze gemeenteleden in. Vanaf november 2015 vonden diverse overlegronden plaats tussen beide gemeentes. Ook moest elke gemeente weer overleggen met haar eigen leden, voordat de koop definitief werd. Gelukkig stonden onze leden ons bij met de stappen die wij moesten nemen en woensdag 3 januari was het moment daar, dat wij bij de notaris konden tekenen'.

Samen
De kerk wordt niet alleen iedere zondagochtend om 10.00 uur door leden van de Hersteld Hervomde kerk gebruikt voor haar dienst, maar ook elke zondagavond om 18.30 uur. Leden van de Hervormde gemeente Groenekan (PKN) houden iedere zondagmiddag om 15.30 uur hun dienst in deze kerk. Daarnaast maakt zij in de week gebruik van het gebouw voor Bijbellezing en Kinderclub.

Parkeren
Binnen het kerkgebouw moet nog heel wat worden gedaan: veel spullen moeten nog worden uitgepakt en de diverse ruimten krijgen weer een frisse schilderbeurt. Van Asselt: 'Wij vonden het heel fijn dat wij onze kerkdiensten mochten houden in een zaal van De Nijepoort. Gelukkig kunnen wij nu iets terugdoen voor de leerkrachten van de school. Rond het nieuwe pand van De Nijepoort is te weinig parkeerruimte en nu kunnen zij hun auto parkeren op ons terrein'.

Meer berichten