Nova speelt gelijk en pakt koppositie

Afgelopen zaterdag trad Nova aan tegen Roda. Het return-duel werd uitgevochten in het gloednieuwe topsportcentrum De Koog. De thuiswedstrijd tegen Roda was de eerste competitiewedstrijd van het seizoen, deze wedstrijd werd gewonnen met 30-21.

Na de nederlaag tegen ASVD was de ploeg gebrand om de goede flow weer op te pakken. Het lijkt wel of er een vloek rust op de eerste 10 minuten, want net zoals in de vorige wedstrijd, liet Nova makkelijk over zich heen lopen. Nova liep achter de feiten aan en kon met veel moeite gelijk komen. Net voor het einde wist de ploeg uit Bilthoven een voorsprong van twee punten te pakken, maar kon niet voorkomen dat Roda weer gelijk kwam. De wedstrijd werd afgefloten met een 21-21 stand.

Initiatief
Vanaf de eerste minuut nam de tegenstander het initiatief en kon Nova alleen maar volgen. Bij Nova werden er schoten van ver genomen en het spel werd niet goed georganiseerd. Hierdoor leed de ploeg in de eerste fase veel balverlies. Roda had het vizier wel op scherp en kon profiteren van de korte aanvallen van Nova. Hierdoor wist Roda de voorsprong uit te breiden tot 10-5. Nova kreeg meer grip op de verdediging en kon met achterverdedigen Roda verleiden tot schoten zonder vang. Hierdoor kon de aanval gevoed worden met meer ballen en zo kwam de aanval van de ploeg uit Bilthoven wat meer op gang. De schutters aan de kant van Nova werden meer trefzeker en zo kon het gat worden verkleind tot een verschil van twee.

Rust
De afgelopen wedstrijden heeft Nova wel tegen grotere verschillen aangekeken bij rust. Voor de ploeg uit Bilthoven was het zoeken naar de flow. De wetenschap dat Nova fases kan hebben met veel doelpunten gaf de ploeg vertrouwen. Met deze gedachte liepen de spelers weer het veld op. Nova ging verdedigend door waar het in de eerste helft mee begonnen was. Dit bracht veel extra ballen op voor de aanval. Nova wist maar niet los te komen. Na elk doelpunt aan de kant van Nova, scoorde Roda weer mee. Met nog zes minuten spelen wist Nova met twee snelle doelpunten toch een voorsprong te pakken. De ploeg was gebrand op nog een doelpunt, waarmee zij de wedstrijd in het slot konden gooien. Er waren genoeg kansen, maar het lukte niet om te scoren. Aan de kant van Roda lukte dit wel. Zij wisten kort voor tijd de stand weer gelijk te trekken. Over en weer werden er nog enkele kansen genomen, maar geen van beide ploegen wist de korf te vinden. Na een spannende laatste minuut werd er afgefloten met een 21-21 stand.

Voor
Na de wedstrijd heerste er een verslagen sfeer omdat na het verlies van ASVD elk punt belangrijk is. Achteraf was dit punt nog belangrijker. Sparta Nijkerk bleek maar weer een taaie tegenstander te zijn voor de medekoploper. ASVD verloor voor de tweede keer tegen de ploeg uit Nijkerk, waardoor Nova weer alleen bovenaan staat met één punt voor op de nummer twee.     (Renske van Kempen)