Logo vierklank.nl
 Deze foto van de Maartensdijkse Molenweg is genomen vanaf molen De Hoop en toont de in 1922 gebouwde 10 huizen voor mensen met 'huwelijksvoorrang'. Verder zijn de kassen van van der Heijden en de School met den Bijbel zichtbaar.
Deze foto van de Maartensdijkse Molenweg is genomen vanaf molen De Hoop en toont de in 1922 gebouwde 10 huizen voor mensen met 'huwelijksvoorrang'. Verder zijn de kassen van van der Heijden en de School met den Bijbel zichtbaar. (Foto: foto uit het archief van Koos Kolenbrander)
Historie

Maartensdijkse films bij HVM

De Historische Vereniging Maartensdijk heeft filmbeelden uit eind 50er jaren gekregen met veel kinderen erop o.a. op de schoolpleinen van de School met de Bijbel (toen nog aan de Molenweg) en van de Openbare School (Dorpsweg, later Sojos).  

door Henk van de Bunt

De vereniging is benieuwd wie mensen op de filmbeelden herkent; jaartallen zijn onbekend, maar het vermoeden bestaat dat het beelden zijn van kort voor of na 1960. Er staan ook opnamen op van een viering van koningingedag, de vrijwillige brandweer en vele neringdoenden zoals het inmiddels verdwenen beroep van kolenhandelaar. Ook wat dit laatste betreft hoopt men op veel herkenning.

Hoop
Maartensdijk had zijn molen 'De Hoop'. De oorspronkelijke molen werd in 1770 tot een stellingmolen omgebouwd. Hij is tot 1932 in bedrijf is geweest. In 1968 is het restant aan de Molenweg opgeruimd. Molen 'De Hoop' stond aan (het einde van) de Molenweg.

Op maandag 22 januari tussen 10.00 en ongeveer 12.00 in de zaal van Dijckstate worden de beelden vertoond. Indien er nog tijd over is worden nog beelden van de presentaties 2017 uit de diverse kernen vertoond. De toegang is gratis, de consumpties zijn voor eigen rekening.

Meer berichten